Mühendislik

UKÜ 15. Robot Olimpiyatları’nda yer aldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Yapay Zekâ Mühendisliği Bölümü öğrencileri İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 15. Robot Olimpiyatları’na katıldılar.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi, konferans salonunda düzenlenen organizasyonda İTÜ 15. Robot Olimpiyatlarında UKÜ’yü başarılı bir şekilde temsil eden UKÜ robot takımının üyelerine ve danışman hocalarına Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Abbasoğlu tarafından sertifika takdimi yapıldı.   

UKÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbuğ Çelebi ile Öğretim Görevlisi Dr. Parvaneh Esmaili’nin danışmanlığında yürütülen çalışmalarda; UKÜ robot takımı üyeleri Bashir Sani, Sedef Kervanlı, Farhaneh Aryanejad, Umar Farouk Abdulkarim, Muqaddis Atau Kolawole, Delight Tadiwanashe Chirume ve Collins Ovuakporaye yer aldılar.

Dekan Abbasoğlu konuşmasında, deneysel projelerin önemine dikkat çekerek, bu yöndeki projelerin günlük yaşama olan etkileri hakkında bilgi verdi. Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen sürdürülebilirlik projeleri hakkında da konuşan Abbasoğlu, bu çalışmaların hem Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin yeteneklerini ortaya çıkardığını hem de Fakülteye değer kattıklarını belirtti. Abbasoğlu konuşmasının sonunda öğrenci ve danışman hocaları tebrik ederek, bu tür projelere desteklerini sürdüreceklerini kaydetti. 

UKÜ Robotik takımının danışman hocalarından Çelebi, çalışma kapsamında iki takım oluşturduklarını belirterek, takımlardan birinin yol takibini, diğerinin ise nesne tespiti ve toplama yeteneklerini geliştirmek üzerine çalışmalar yürüttüğünü açıkladı. Çelebi, “Takımlarımızdaki öğrenciler, proje yönetimi, yazılım ve donanım konularında sorumluluklar üstlendiler” dedi. 

Takımları oluştururken temel amaçlarının üniversite kapsamında robot yarışmalarına olan ilginin artmasını sağlamak olduğunu söyleyen Çelebi, ayrıca bu alanda bir kültürün ve bilgi birikiminin gelişmesine katkıda bulunmak istediklerini de kaydetti.  

Çelebi, ekiplerin birinci ve ikinci sınıf öğrencilerden oluştuğunun altını çizerek, öğrencilerin eğitimlerinin henüz başlarında böylesi heyecan verici projelerde yer almalarının önemli olduğunu da belirtti. 

Bu proje kapsamında öğrencilerin edindikleri tecrübelere de dikkat çeken Çelebi, “Öğrencilerimiz karmaşık problemleri titizlikle analiz etmeyi, hem yazılım hem de donanım alanında ihtiyaçlarını belirlemeyi ve en etkili çözümleri ortaya çıkaracak robotlar ile yazılımları geliştirmek için fırsat buldular” ifadesini kullandı. 

Çelebi son olarak, takımının İTÜ robot yarışmasında yer alarak üniversiteyi başarıyla temsil etmelerinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Çelebi, “Gelecek yıllarda, bu deneyimlerini daha da ileriye taşıyarak, daha karmaşık ve yenilikçi robot projeleri üzerinde çalışarak bilgi birikimlerini daha da geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.