Eczacılık

2. UKÜ Sağlık Hizmetleri Konferans Serisi yapıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Eczacılık Fakültesi tarafından Sağlık Hizmetleri Konferans Serisi’nin ikincisi gerçekleştirildi. 

UKÜ Çevik Uraz Merkezi, konferans salonunda Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sami Boşnak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, İran Medikal Bilimler Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Prof. Dr. Mohammed Abdullahi ve Prof. Dr. Shekoufeh Nikfar konuşmacı olarak yer aldı. 

UKÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aslan açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında, eczacılık mesleğinin multidisipliner bir alan olduğunu, meslekte geri kalmamak için bilgileri sürekli güncellemek ve yeni bilgi üretmek zorunda olduklarını belirterek, ayrıca amaçlarının öğrencilerin en son gerçekleştirilen çalışmalardan haber olmalarını sağlamak olduğunu kaydetti. 

Meslekte gerçek başarıyı yakalamak için başta Sağlık Bilimleri olmak üzere çevre, doğa ekonomi, mühendislik, hukuk ve birçok pozitif bilimle ilişkileri geliştirmenin önemine dikkat çeken Aslan, bu perspektiften bakıldığında bugünkü konferansın bir fırsat olduğunu işaret etti. 

Konferansta ilk konuşmacı olarak yer alan Abdullahi sunumunda son yıllarda sıklıkla gündem olan küresel iklim değişikliğinin insan sağlığı ve hastalıklara etkisini aktararak, yapılan bilimsel araştırmalar, devletlerin aldıkları kararlar ve uygulamalar hakkında da bilgiler verdi. 

Bu perspektiften yola çıkarak küresel iklim değişikliğinin günümüz ilaç dünyasına etkilerinden bahseden Abdullahi, gelecekte ne tür sağlık ve ilaç politikalarının gündeme gelebileceği konusunda da örnekler sundu. 

Konferansta söz alan Nikfar ise dünyada giderek artan bir ekonomik kriz yaşandığını belirterek, söz konusu krizin yarattığı ekonomik dengesizliklerin ülkelerin sağlık için ayırdıkları bütçeleri direk olarak etkilediğini kaydetti. 

Mevcut sınırlı kaynakların nasıl verimli kullanılabileceğini ve Covid-19 pandemisinin yol açtığı tedarik zincirinin kırılmasının ilaç tedarikine olan etkilerini tartışan Nikfar, devletlerin almaya çalıştıkları tedbir ve uygulamaların sağlık hizmetlerine yansımasını açıkladı.  

Sunumların ardından gerçekleştirilen soru-cevap seansında ise ilaç yoksunluğu, alınan küresel tedbirler ve coğrafyaya etkileri ile ilgili katılımcıların soruları tartışıldı.