Kampüs

Yrd. Doç. Dr. Kaya, kamu politikaları ile insan makine etkileşimi arasındaki ilişkiye dikkat çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğberk Kaya; Prof. Dr. Mete Yıldız ve Doç. Dr. Cenay Babaoğlu’nun derlediği “Teknoloji ve Kamu Politikaları” isimli kitapta “İnsan Makine Etkileşimi ve Kamu Politikaları” bölümünü kaleme aldı.

CIU News Full Width Default Image

Bu anlamda büyük veri, yapay zekâ, oyunlaştırma, akıllı kentler, otonom sistemler gibi konuları ele alan bir kitap yayınlandığını aktaran Kaya, ‘İnsan Makine Etkileşimi ve Kamu Politikaları’ başlıklı bölümde insan, makine etkileşiminin kamu politikalarına etkisinin incelendiğini açıkladı.

Yrd. Doç. Dr. Kaya, sağlıklı, etkili ve kullanıcı odaklı insan makine etkileşiminin önemine dikkat çekerek, eskiden sadece mesai saatleri içerisinde ulaşılabilen karar vericilerin, hizmete aldıkları uygulamalarla 7/24 kullanıcı memnuniyeti ya da memnuniyetsizliği yaratabileceklerini belirtti.

Kullanıcı memnuniyetinin önemine vurgu yapan Kaya, “Kullanıcıya rağmen değil, kullanıcı dostu tasarımlar yapılmasının kullanıcı memnuniyetinin artırılmasında büyük önem taşıyor” dedi.

Teknolojinin etkili bir şekilde tasarlanarak ilgili politikaların dijital vizyon ile planlanması gerektiğini aktaran Kaya, sağlanmakta olan servislerin etkin kullanımı için paydaş katılımcılığın ve kullanılan terminoloji sistemlerinin kabul edilmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Kaya, sürekli gelişen teknoloji sebebiyle vatandaş beklentisinin arttığını, bu sebeple hizmete alınan sistem ve uygulamaların düzenli olarak geliştirilmesi gerektiğini söyleyerek, büyük veri ile yapay zekâya dayalı kamu yönetimin sorun saptama ve hızlı çözüm bulma alanında avantaj sağlayacağını kaydetti.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin her alanda olduğu gibi Kamu Politikaları alanında da büyük önem taşıdığını anımsatan Kaya, kullanılabilir sistemler tasarlamanın gerekli olduğunu aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Kaya, tüm dünyada COVID-19 pandemi sürecinde, dijital çözüm ve uygulamaların öneminin her gün daha da arttığını ifade ederek, “dijitalleşerek yönetimin önümüzdeki yılların en önemli liderlik becerilerinden biri” olacağına dikkat çekti.