Eczacılık

Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar: “Salgın konusunda çok ciddi bir dönemeçteyiz”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Moleküler Mikrobiyolog Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar, ülkedeki COVID-19 vaka sayılarının çok hızlı bir artış gösterdiğini belirterek, bu artışın salgın konusunda çok ciddi bir dönemeçte yer aldığımızın göstergesi olduğunu söyledi.

COVID-19 vaka sayılarının, hastalığa sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün yayılma kapasitesine bağlı olarak, üstel olarak yani katlanarak artabileceği biliniyordu diyen Çınar, “Bu durum da, vaka sayısında ani ve kontrol edilemeyen artışlara sebep olarak, örneklerini çeşitli ülkelerde gördüğümüz felaketlere ve sağlık sistemlerinin çökmesine sebep olur” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Çınar, tercihen vaka sayılarının az olduğu durumlarda kapanma ve kapanmayı denetlemenin önemine işaret ederek, bu yaklaşımın salgının kontrolünde gerekli olduğunu aktardı.

Gelinen noktada alınacak önlemler arasında, halkın titizlikle evlerinde kalmasının önem arz ettiğini vurgulayan Çınar, “Bu sırada rastgele testlere ağırlık verilmesi de vaka öbeklerini bulup tedavi etmek için önemlidir” ifadesini kullandı.

 

Temas takip görevlilerinin yükünü hafifletmek için teknolojiden yardım alınmalı

Yrd. Doç. Dr. Çınar, test, takip ve izolasyona çok önem verilmesi gereken bir süreç yaşandığına da dikkat çekerek, “Bu süreçte, temas takip görevlilerinin yükünü hafifletmek için teknolojiden yardım alıp, bazı teknoloji firmalarının salgın başında önermiş olduğu dijital temas takip aplikasyonlarından yardım alınabilir” dedi.

Uzun vadede salgını kontrol altına alabilmek için aşılanmanın da gerekli olduğunu aktaran Çınar şöyle devam etti: Yetkili mercilerle istişareleri artırarak etkinliği bilimsel yayınlarla şeffaf olarak gösterilmiş, uluslararası FDA (Gıda ve İlaç Ajansı), EMA (Avrupa İlaç Ajansı) gibi otoriteler tarafından teyit edilmiş aşıların ülkemize daha fazla miktarda getirilmesini sağlamak ve toplumumuzu bu aşılarla aşılatmak daha güvenli olacaktır.

COVID-19 aşısını yaptıran bireylerin bile çok sıkı bir şekilde korunmaya devam etmeleri gerektiğini açıklayan Çınar, bunun hem kendi sağlıkları hem de çevresindekilerin güvenliği için önemli olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Çınar, etkin bir aşı yaptıran bir şahsın dahi tam dozdan sonra kendisi hastalıktan korunsa bile, virüsü başka bireylere taşıyıp taşımayacağı konusunda bilimsel veriye henüz sahip olmadıklarını belirtti.