Turizm

Yeni Trendler ve Destinasyonlara Yelken Açma Zamanı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Zehra Saltık 15-22 Nisan Turizm Haftası kapsamında konuşarak, “Değişen tatil alışkanlıkları ve evrilen tercihlerle birlikte turizm dünyası maceraperestleri ve gezginleri büyülemeye devam ediyor. Yakın zamanda, geleneksel keşif anlayışlarını yeniden tanımlayan farklı trendler yaşanıyor” ifadesini kullandı. 
Son dönemde ortaya çıkan yeni trendler hakkında da bilgi veren Saltık, “Örneğin deneyimsel seyahat gezginlerin yerel kültür ve geleneklerle derin bir şekilde bağlantı kurduğu, onları içine alan deneyimleri içerdiği bir seyahat türünün yükselişidir” dedi. 
Saltık, gezginlerin artık kalabalık pazarlardan lezzetli yemek turlarına, bakir doğal manzaralardan çevre dostu maceralara kadar seyahatlerinde otantiklik ve sürdürülebilirlik konularına öncelik verdiklerine dikkat çekti. 
Bununla birlikte, özellikle geçen yıl yerel turizmin ağırlıklı olarak yaşandığını anımsatan Saltık, daha fazla insanın kendi ülkelerindeki gizli cennetleri keşfetmeye başladıklarını, sessiz kırsal köyleri keşfetmek, manzaralı rotalarda yolculuklar yapmak veya lüks tatil köylerinde tatil yapmak, vatanlarının güzelliklerini yeniden keşfetmenin çekiciliğinin turist davranışlarına belirgin bir şekilde yansıdığını kaydetti. 
Saltık, dijital çağın seyahat etme deneyimlerimizde de devrim yarattığını işaret ederek, “Seyahat uygulamalarının ve çevrimiçi platformların yaygınlaşmasıyla, gezginler artık parmaklarının ucunda zengin bir bilgiye erişim sağlayarak kişiselleştirilmiş rotalar oluşturabilir ve daha az bilinen maceraları keşfedebilirler” ifadesini kullandı. 
Bu heyecan verici gelişmeleri yönetirken, koruma ve toplum katılımını önceleyen sorumlu turizm uygulamalarını benimsemenin önemli olduğunu söyleyen Saltık, “Gelecek nesillerin gezegenimizin güzelliklerinin tadını çıkarabilmesini sağlamak amacıyla gezginlerle destinasyonlar arasında karşılıklı bir ilişkiyi teşvik etmeliyiz” bilgisini paylaştı. 
Saltık, herkesin etrafındaki dünyaya olan etkisini düşünmesi gerektiğine de dikkat çekerek, “Tecrübeli bir gezgin veya meraklı bir acemi olun, keşfedilmeyi bekleyen bir dünya var. Bu yolculuğa birlikte çıkalım ve her anı değerlendirelim” dedi.