Kampüs

Yeni dünya ve ilham veren mekansal tasarımlar

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu, dünyaca tanınmış mimar Öznur Pınar Çer, 19 Mayıs’ta, sosyal platformda sizlerle buluşuyor. UKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Adalıer ile GNÇ Talks konuğu olarak 'Yeni dünya ve ilham veren mekansal tasarımlar’ sürecini değerlendirecek olan ‘Mask Architects’ Kurucusu Öznur Pınar Çer, kendi başarı hikayesinin yanı sıra, dünya mimarisi konusunda da sizlerle buluşmaya hazırlanıyor. GNÇ Kıbrıs ile 17:15-17:40 saatleri arasında gerçekleşecek olan canlı yayını, BiP uygulamasındaki gnckibris kanalından izleyecek olanları, ayrıca özel sürprizler de bekliyor.

CIU News Full Width Default Image

Öznur Pınar Çer kimdir?
2014 yılında UKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nden birincilikle mezun olan Öznur Pınar Çer, aynı zamanda onur derecesi sahibi oldu. Üniversite hayatı boyunca birçok yarışmayı kazanan Çer, 140 projenin yer aldığı “MIMED 2013” yarışmasında birincilik kazandı. Yine Üniversite yıllarında Türkiye’de katıldığı “Prosteel 2014” yarışmasında, “Acil Durum için Modüler Barınak tasarımı” projesi ile onur ödülü ödülünün sahibi oldu. 2013 yılından bu yana, çok çeşitli yüksek profilli projelerde ve tipolojilerde çalışan inşaat, iç mekan, peyzaj, endüstriyel ve kentsel tasarım sektöründe 6 yılı aşkın deneyime sahip ödüllü mimar Çer, İstanbul Havalimanı gibi dev projelerde de adını duyurdu.

‘Mask Architects' ile dünyaya açıldı
2017'den beri kendi şirketi ‘Mask Architects'te Kurucu ve Baş Tasarımcı olarak çalışan Çer; Kore, Almanya, Türkiye, ABD, Fransa, Afrika, Dubai gibi ülkelerde, üstün başarı elde edilen projeler yönetti. 2018 yılında Fütüristik-organik “Kırşehir Otomobil ve Uçak Müzesi” projesi ile 29. Dünya Mimarlık Topluluğu Ödülü'nde birincilik ödülünü kazanan Çer’in bir diğer marka projesi ise Seul Büyükşehir Hükümeti için tasarlanan “İlk Kamera Obscura Fotoğraf Sanatı Müzesi” oldu. Hayata geçirdiği önemli projeleri sayesinde Mask Architects şirketi adını Asya, Amerika ve Avrupa gibi kıtalarda dergi ve sosyal medya platformlarının yanı sıra “World Press”te de yerini aldı. Avrupa Kültür Merkezi tarafından MASK Architects olarak “TIME SPACE EXISTENCE” konulu sergiye katılmaları için “Venice Bienali 2020” daveti alan Çer, ünlü İtalyan lüks tasarımcısı Danilo Petta ile birlikte İnsan hareketleri tarafından kinetik bir sanat enstalasyonu ile kontrol edilen, dünyanın ilk spiral hareketi ve döndürülmüş kafes ilmek yapısı olan “Hole Zero” projeleri için hazırlık yapıyor.

Covid-19 için hayati adım
Öznur Pınar Çer ve Danilo Petta, COVID-19’a maruz kalan hastalar için oksijen çıkışını doğrudan inhalasyon/ekshalasyon kanalından ayırarak pulmoner ventilatörlerin kapasitesini iki katına çıkaran 3D baskı olan “I-Breathe-Just” ayarlanabilir aparat tasarlayarak sağlık sektöründe de mucizevi işler başardılar. Petta ve Çer tarafından biyomedikal endüstrisi için gönüllü bir proje olarak tasarlanan “I-Breathe-Just” aparatı, İtalya Hükümeti'nin koruması altına alınırken, çeşitli Avrupa ülkeleri ve Türkiye tarafından ise patent alımı için çalışmalar yürütülmektedir. Mask Architects'in “İnsan ve İnsan hakları” temelli bir misyonu olduğunu savunan Çer, yaşanılan pandemi süreci gibi insanlığı ilgilendiren durumlarda, tasarımcılığını sağlık amacı ile de kullanılabileceğinin altını çizmektedir.