Kampüs

Yeni bir geleceğin ufuklarını açan şehitlerimize ulusça minnettarız

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yurdal Cihangir, 21 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası kapsamında konuşarak, “Bu topraklarda başı dik onurlu bir toplum olarak yaşayabilmemiz için yapılabilecek fedakârlıkların en büyüğünü yaparak canlarını veren; bugün geleceğe daha umutla bakabilmek, eşitlik, özgürlük ve güven içinde olmamızı sağlayan, yeni bir geleceğin ufuklarını açan şehitlerimize ulusça minnettarız” ifadesini kullandı.

CIU News Full Width Default Image

Yrd. Doç. Dr. Cihangir, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Rumların Enosis’e kolaylıkla geçiş sağlayacak bir sıçrama tahtası olarak gördüklerini belirterek, “Megalo idealarını bir an önce gerçekleştirmek ve Akritas Planı’nı uygulamak için fazla bekleme gereğini görmediler” dedi.

Rumların Akritas Planı ile Kıbrıs Türk halkını yok ederek, Adayı Yunanistan’a bağlamayı hedeflediklerini aktaran Cihangir, 21 Aralık 1963 tarihinde bu planı yürürlüğe koyduklarını anımsattı.

Cihangir, Akritas Planı’nın hayata geçirilmesi ile Türklerin 103 köyden göç ederek Ada’nın %3’lük bölümüne sığınmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, bu nedenle Kıbrıslı Türklerin on bir yıl ağır bir kuşatma ve ambargo altında yaşamak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Rumların saldırıları karşında Kıbrıs Türk Toplumunun kısa sürede kendini toparladığını ve savunma durumuna geçtiğini belirten Cihangir, “Kıbrıs Türk toplumu özverili bir direnişle bu durumu 11 yıl sürdürmüştür” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Cihangir, Kıbrıslı Türklerin bu topraklarda barış içinde eşit ve özgür bir toplum olarak yaşamaktan başka bir hedefleri olmadığına dikkat çekerek, “Bu toplum, yüzyıllardır yaşadığı bu vatan topraklarını bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da koruyacak ve sonsuza dek özgürlük içinde yaşatacaktır” şeklinde konuştu.