Mühendislik

“Yazılım alanındaki gelişmeler büyük yenilikler vaat ediyor”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yöney Kırsal Ever geçtiğimiz on yılda yazılım mühendisliği ve yapay zekâ alanlarında dikkat çekici gelişmeler yaşandığını belirterek, “Yazılım alanındaki gelişmeler büyük yenilikler vaat ediyor. Etik, gizlilik ve güvenlik kaygılarını ele alırken insanlığın iyileştirilmesi için potansiyellerinden yararlanmaya zorluyor” dedi. 

Yazılım mühendisliği alanında ‘geliştirme’ ve ‘operasyonlar' (DevOps) uygulamaları ile Sürekli Entegrasyon/Sürekli Dağıtım (CI/CD) işlem hatlarının benimsenmesinin daha hızlı geliştirme döngülerine, gelişmiş yazılım kalitesine ve verimli dağıtıma ortam hazırladığını aktaran Ever, “Az kodlu/kodsuz geliştirme platformları, yazılım oluşturmayı demokratikleştirerek teknik bilgisi olmayan kullanıcıların da uygulama geliştirmeye katılmasına olanak sağladı” bilgisini paylaştı. 

Ever, tüm bu gelişmelerin endüstrileri, toplumu ve günlük yaşamı yeniden şekillendirmede büyük önem taşıdığını kaydederek, yazılımın modern yaşamın her alanına nüfuz etmeye devam etmesiyle siber güvenlik ve gizliliğe verilen önemin de arttığını söyledi. 

Yapay zekâ alanında, sinir ağları tarafından desteklenen derin öğrenme, bilgisayarlı görme, doğal dil işleme (NLP) ve konuşma tanıma alanlarında çığır açıcı sonuçlar elde edildiğini aktaran Ever, “BERT ve GPT-3 gibi Doğal Dil İşleme yazılımları, insan düzeyinde dil anlama ve üretme yeteneklerini ortaya koydu” dedi.  

Ever, söz konusu geliştirmelerin sektörler arasında geniş kapsamlı uygulamaları katalize ettiğini de anımsatarak, “Sağlık hizmetlerinde yapay zekâ, teşhis ve hasta bakımını hızla geliştiriyorken, finans alanında algoritmik ticareti ve dolandırıcılık tespitini yönlendirmektedir” şeklinde konuştu. 

Ulaşım alanında otonom araçların ortaya çıkışına tanık olduğumuzu da aktaran Ever, “Eğlence platformları içerik öneri için yapay zekâ destekli yazılımlardan yararlanıyor. Ayrıca eğitim de giderek daha kişisel ve erişilebilir hale geliyor” bilgisini paylaştı.  

Ever açıklamasında, yazılım mühendisliği çalışmalarının çeşitli ve dinamik ortamının, dijital dünyayı şekillendirmedeki rolünün giderek artacağını kaydederek, “Alanın teknolojik gelişmeler ve toplumsal ihtiyaçlar tarafından yönlendirilen süregelen gelişimi, disiplinler arası iş birliğinin, etik, yenilikçi ve sürdürülebilir yazılım mühendisliği uygulamalarının gerekliliğinin de altını çiziyor” dedi.