Sağlık Bilimleri

Ülkedeki tüm sektörleri yaşlı nüfusa uyumlamak önemli

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Refiye Akpolat tüm dünyada yaşlı nüfusunun hızla arttığını belirterek, “Yaşlı nüfusun artmasına bağlı olarak devletlerin sosyal güvenlik sistemleri ve ekonomileri etkileniyor. Bu nedenle her ülkenin bu konuda planlı bir çalışma yapması önemlidir” dedi. 

Akpolat, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kapsamında konuşarak, 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun yaklaşık %10’unun 60 yaş üzerindeki bireylerden oluştuğunu ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde 2050'de 65 yaş üzerindeki insan sayısının 1,5 milyarı bulmasının beklendiğini söyledi.  

Yaşlı nüfusunun 2050 yılı itibarı ile dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturmasının beklendiğine de dikkat çeken Akpolat, KKTC’de ise 65 yaş üstü 30 bin civarında insan yaşadığı bilgisini paylaştı.

Akpolat, bazı toplumların sağlıklı yaşlanmaya yatırım yaptığı hatırlatmasında bulunarak, bu sayede yaşlı bireylerin hem daha uzun hem de daha sağlıklı yaşamasının sağlandığını kaydetti. 

Birleşmiş Milletlerin ve DSÖ’nün yaşlanma ve sağlıkla ilgili küresel stratejileri yanı sıra eylem planları hakkında da konuşan Akpolat, bu çalışmalar kapsamında yaş ve yaşlanmaya yönelik düşüncelerin, hissedilenlerin ve davranışların değiştirilmesi, toplulukların yaşlı insanların yeteneklerini geliştirmesini sağlaması, yaşlı insanlara duyarlı, kişi merkezli entegre bakım ve temel sağlık hizmetlerinin sunulması, ihtiyacı olan yaşlı insanlara uzun vadeli bakıma erişim sağlanması gibi hedeflerin yer aldığını söyledi.  

Akpolat, ülke kapsamında da yapılması gerekenler olduğunu işaret ederek, “Sağlık ve sosyal bakım, ulaşım, barınma ve şehir planlaması gibi tüm sektörleri yaşlı nüfusa uyumlanmamız önemlidir” dedi. 
Her insanın uzun, sağlıklı bir yaşam hakkı ve fırsatına sahip olması gerektiğini söyleyen Akpolat, yaşlıların geçmiş ve gelecek arasında köprü oluşturan, kültürü ve değerleri yarınlara taşıyan en değerli varlıklar olduğunu dile getirdi.