Eğitim

UKÜ’den yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe dersi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından Demokrasi Ortaokulu’nda okuyan yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe eğitimi verildi. 

Bölümün sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında düzenlenen eğitim programı toplamda 10 haftalık bir süreç ve haftada dört gün olarak tasarlandı. 
Proje Sorumlusu Dr. Esra Karakaş Kurt, Türkçe eğitiminde öğrencilerin gönüllülük esası ile katıldıklarını, katkı veren öğretmen adaylarının ise Ezgi Nur Çetin, Selver Çakır, Bahtiyar Tınas, Hasan Mert Toprak ve Melek İbrahimoğlu olduğunu kaydetti. 

Proje için yabancı uyruklu öğrencilerin ailelerinden izin alınarak Demokrasi Ortaokulu bünyesinde yer alan sınıflarda eğitim verildiğini aktaran Kurt, Yunus Emre Enstitüsü’nün “Türkçe Öğreniyorum” setiyle de kaynak yardımında bulunulduğunu söyledi.

Kurt, yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe öğretiminin önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek, yabancı uyruklu öğrencilerin öğrenme sürecine dahil olabilmeleri için Türkçe öğrenmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Yabancı öğrencilerin Türkçe’yi bilmeden sınıflarında standart eğitime başlamalarının eğitim sisteminde önemli bir sorun olduğunu işaret eden Kurt, öğretmen adaylarının bu sorunu uygulama derslerinde fark edip çözüm için girişimde bulunduklarını ifade etti.

Kurt, yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim süreçlerinde Türkçe iletişim kurmaya başlamalarının kendilerini mutlu ettiğini aktararak, “Gönüllü olarak verdikleri bu uzun soluklu eğitim için kendileri ile gurur duyuyorum, öğretmenlik yaşamlarında aydınlık bir gelecek dilerim” şeklinde konuştu. 

Program sonunda Demokrasi Ortaokulu Müdürü Emine Garanti ve UKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Yalın yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe dersi veren Ezgi Nur Çetin, Selver Çakır, Bahtiyar Tınas, Hasan Mert Toprak ve Melek İbrahimoğlu’a teşekkür sertifikası takdim ettiler.