Tıp

UKÜ’den kene türleri ve etkilerine dair araştırma

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyer koordinatörlüğünde başlatılan projede, KKTC’de hangi kene türlerinin var olduğu ve bu kenelerde hangi mikropların bulunduğu bilgisini saptamaya dair bir çalışma başlatıldı.  

Yrd. Doç. Dr. Seyer, projenin UKÜ tarafından desteklendiğini ve aralarında İsrail ile Türkiye’den de bilim insanlarının da bulunduğu bir proje ekibi oluşturduklarını kaydetti. 

Kıbrıs’ın iklim ve coğrafi yapısı nedeniyle birçok kene türünün üreme ve gelişmesi için çok uygun bir bölge olduğunu söyleyen Seyer, “Bu nedenle kene kaynaklı enfeksiyonların adamızda da görülmesi kaçınılmazdır” dedi.   

Seyer, kenelerin yaşamak için kan emerek beslenmek zorunda olduklarını hatırlatarak, bu amaçla da her türlü memeli hayvanları veya insanları kendilerine yaşam alanı olarak seçebileceklerini ve bazı kene türlerinin insanları ısırdıkları zaman, kendi bedenlerinde bulunan çeşitli mikropları, ısırdıkları kişiye bulaştırdıklarını dile getirdi. 
Isırılan kişilerde vektör aracılı enfeksiyonlar sınıfına giren birçok hastalık ve enfeksiyon gözlenebileceğine dikkat çeken Seyer, “Keneler insan ve hayvan sağlığı açısından bu kadar önemli iken, onlara gereken önem gösterilmiyor” ifadesini kullandı. 

Seyer, sağlık alanında son yıllarda ‘Tek Sağlık’ anlayışının ön plana çıktığını söyleyerek, “Bu tanıma göre sağlıklı olabilmemiz için sadece etrafımızdaki insanların sağlıklı olması yeterli değildir, yaşadığımız çevredeki her canlının, özellikle hayvanların da sağlıklı olması gerekiyor” dedi. 

Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için halkın kene yaşam alanları, riskli alanlar ve kene ısırıkları hakkında bilgilendirilmesinin önemli olduğunu aktaran Seyer, ayrıca haşere ile mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesi ve özellikle sokak hayvanlarına gerekli veteriner hizmetin sağlanmasının da gerekli olduğunu söyledi. 

Seyer, bu tür hayvanların görmezden gelinmeleri ya da onlara dair gerekli önlemlerin alınmamasının olumsuz sonuçlar doğuracağını belirterek, bu nedenle ekip olarak bir proje çalışması başlattıklarını ve projede KKTC’de hangi kene türlerinin bulunduğunu ile bu kenelerde hangi mikropların bulunduğunu saptamayı amaçladıklarını kaydetti. 

Söz konusu projenin KKTC’de ilk kez hayata geçirileceğine de dikkat çeken Seyer, bu projenin KKTC halk sağlığına ve sağlık politikalarının yeniden şekillenmesine ciddi katkısı olacağını da dile getirdi. 

Yrd. Doç. Dr. Seyer açıklamasında, “Elde edeceğimiz kanıta dayalı bilimsel verileri bilim dünyası ve sağlık yetkilileri ile en kısa sürede paylaşmak için heyecan duymaktayız” ifadesini kullandı.