Kampüs

UKÜ’de “çevresel sürdürülebilirlik” konusu ele alındı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Programı bir sosyal sorumluluk çalışması olarak Çevresel Sürdürülebilirlik konusunda farkındalık seminer serisi düzenledi.

CIU News Full Width Default Image

Covid-19 salgın tedbirleri kapsamında çevrim içi olarak düzenlenen etkinliğin ilk gününde UKÜ Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Program Koordinatörü Prof. Dr. Rana Kıdak “Çevresel Sürdürülebilirlik” konusunda sunum yaparken, ikinci gün Taşkent Doğa Parkı’ndan Ergün Bey “Yeşil Ekonomi” hakkında ve son gün ise Robert Morris Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jim Vincent “Genel Çevresel Sorunlar” hakkında bilgi verdiler.

Prof. Dr. Kıdak, çevre kirliliğinin yaşanan çağın en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek, söz konusu seminerlerin sürdürülebilirlik bakış açısıyla çözümlerin tartışıldığı bir etkinlik olduğunu aktardı.

Amaçlarının gelecek nesillerin bu konuda bilinçlenmesi olduğunu ifade eden Kıdak, özellikle gençlerin bilim alanı olarak bu konuya yönlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

“Çevrenin en iyi şekilde kullanılması için doğal ve insan yapımı kaynaklar bilinçli şekilde kullanılmalıdır”
Prof. Dr. Kıdak, kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere her 3 boyutta da insan refahının iyileştirilmesi anlamına geldiğini söyleyerek, “Sürdürülebilir kalkınma kapsamında ise sadece mevcut temel insan ihtiyaçlarını değil gelecek nesillerin de iyi bir hayat sürmesini sağlamak için doğal ve insan yapımı kaynaklar bilinçli şekilde kullanılmalıdır” dedi.

Ekonomik ilerleme, çevre yönetimi ve bireysel refah konuları arasındaki karşılıklı bir ilişki bulunduğuna dikkat çeken Kıdak, bu sürecin toplumun hem hayat kalitesini hem de sürdürülebilirliğini etkileyen karmaşık bir süreç olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Kıdak, küresel nüfus ve sanayileşmedeki hızlı artışların yanı sıra doğal kaynaklara olan talebin artmasıyla dünyada artık sağlıklı ve dengeli bir ekosistemin sürdürülemediğini vurgulayarak, “Bu nedenle çevre sorunlarını çözmek için koordineli bir yaklaşım gereklidir” dedi.

Genel halkın yanı sıra uygulayıcı mühendisler, karar vericiler, çevreciler ve tıbbi araştırmacılar arasında artan bir farkındalık oluşmaya başladığını da ifade eden Kıdak, “UKÜ olarak, bu 3 günlük çalışmamızda olduğu gibi, ileride de sivil toplum örgütleri ve çevre gönüllüleri ile yine bir arada olarak bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğiz” şeklinde konuştu.