Kampüs

UKÜ, uygulamalı eğitim faaliyetlerini Covid-19 tedbirleri çerçevesinde sürdürüyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, Covid-19 salgınının dünyada bütün alanları olduğu gibi yükseköğretimi de etkilemeye devam ettiğini belirterek, özellikle uygulamalı eğitim faaliyetlerinin en fazla sorun yaşanan alanlardan biri olduğuna dikkat çekti.

CIU News Full Width Default Image

Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak YÖK, YÖDAK ve üniversite yönetiminin belirlediği ilke ve kurallar kapsamında hareket edildiğini aktaran Dağ, pandeminin yaygınlaşması ile hastanelerin stajyer kabulünü durdurduğunu ve bu sürecin dijital imkanlarla uzaktan eğitim yoluyla, video simülasyon eğitimi, staj çalışması uygulama dosyası, yayınlar üzerinden vaka analizi ve tartışması gibi faaliyetlerle tamamlayabilmelerine ilişkin süreç yönetimini hayata geçirdiklerini kaydetti.

“Dinamik ve vizyoner bakış açısıyla süreçlerin yönetilmesi büyük önem arz etmektedir”
Doç. Dr. Dağ, küresel ölçekte yaşanmakta olan bu olağanüstü durum karşısında, Sağlık Bilimleri programlarının eğitim programları içerisinde yer alan uygulamalı eğitimlerin, hastane klinik stajları gibi konularda mümkün olan etkili önlemlerin alınmasının gerektiğinin altını çizerek, “Dinamik ve vizyoner bakış açısıyla süreçlerin yönetilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

Süreç içerisinde salgının azalmasına bağlı olarak stajyer kabul eden hastanelerde IV. sınıf öğrencilerin gönderildiğini kaydeden Dağ, “YÖK tarafından tanımlanmış, bölümümüzce de öğrencilerimizle yazılı ve sözlü olarak paylaşılmış olan koruyucu önlemlere (enfeksiyon kontrol ve korunma tedbirleri, Covid-19 hastası bulunan servislerde öğrenci bulunmaması şeklinde) azami riayet göstererk klinik stajlarına başlanması uygulamasına geçilmiştir” ifadesini kullandı.

Dağ, bu kapsamda öğrencilerin staj yaptıkları hastanelerde kalış sürelerini azaltarak, seyreltilmiş, belli saat aralıklarında yoğunlaştırılmış pratik uygulamalar yapacakları şekilde planlamalar yapıldığını ve kalan süreler için kazanımlara yönelik olarak dijital ortamda video hasta vaka simülasyon görüşmeleri, vaka analizleri, proje, sunum hazırlama, ödev gibi uygulamaların başlatıldığı bilgisini verdi.

UKÜ’lü öğrencilerin söz konusu süreçte devlet, özel ve üniversite hastanelerinde stajlarını büyük bir özveri ile yaptıklarını aktaran Dağ, bu uygulamanın onların yetkin ve donanımlı birer diyetisyen olarak mezun olmalarına büyük bir katkı sağlayacağını belirtti.