Kampüs

Turizm Sektöründe ciddi düşüş yaşandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Uludağ, pandeminin yarattığı durum Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) öngördüğü farklı senaryolar kapsamında 2020 yılının turizm sezonundaki arz ve talebi olumsuz etkilediğini belirtti. Doç. Dr. Uludağ, son çalışmalara göre uluslararası turistlerin küresel ölçekte gelişi bu yıl % 60 ile %80 arasında düşüş gösterme eğiliminde olduğunu söyledi.

CIU News Full Width Default Image

Doç. Dr. Uludağ, UNWTO araştırmalarına göre 2020 sonu itibarı ile kapanacak olan veri tahmininin, turizm ihracatından 910 milyar ile 1.2 trilyon dolar (ABD) arasında bir gelir kaybına dönüşmesinin beklendiğini kaydederek, bunun sonucu olarak da 100 ile 120 milyon arasında bir iş kaybı riski oluşacağına dikkat çekti.

Ekonomik önlemler

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulunun Sektör Görüşlerini kapsayan bilimsel çalışmasında sektörün yön vericilerinden önemli doktrinler elde edildiğini de ifade eden Uludağ, şöyle devam etti: Sektörün yansıtmış olduğu bilgiler arasında ekonomik önlemler ilk sıralarda yer almaktadır. Ekonomik önlemler kapsamında indirim maliyetlerinin, vergi ve harç moratoryumlarının ve likiditenin sağlanması konularında bir hemfikir oluşmuştur.

Doç. Dr. Uludağ, çalışmada yeni yönetim modelleri konusunda da görüşler belirtildiğine dikkat çekerek, “Bu yönetim kavramında dijitasyon ve güvenliği artırıcı önlemler ön sıralarda yer almaktadır” dedi.