Kampüs

Öğretmenler Krizde Liderlik Geleceği Yeniden Tasarlama

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Özbiler, 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü kapsamında konuştu. Özbilir, Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada bir kriz yaşandığını ve yaşanan kriz ortamında öğretmenlerin ne denli önemli bir rol üstlendiklerinin altını çizdi.

CIU News Full Width Default Image

Özbiler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen Dünya Öğretmenler gününün bu yılki temasının “Öğretmenler: Krizde Liderlik Geleceği Yeniden Tasarlama” olarak belirlendiğini açıkladı. Özbiler, “2019 yılı Aralık ayında beklenmedik bir şekilde hayatımıza giren ve yaşamımızda birçok değişikliğe neden olan Covid-19’un tüm alanlarda olduğu gibi örgün eğitim sisteminde ve öğretmen rollerinde de bir takım değişikliklere neden olmuştur” dedi.

“Görevlerden birisi de liderlik…”

Yrd. Doç. Dr. Özbiler, eğitim sisteminin uzun süreli dayanıklılığı ve güçlü bir planlama yapılabilmesi için UNESCO tarafından açıklanan tavsiyeler konusunda bilgi vererek, “Öğretmenler ile okul yöneticilerinin görevlerinden birisi kriz süresince, sonrasında eğitim ve öğretim üzerindeki etkilerin nasıl hafifletebileceği konusunda liderlik yapmaktır” şeklinde açıkladı.

Lider eğiticilerini sınıf, okul ve toplum düzeylerinde yenilik, yönetim ve etkililik yapabilen çok güçlü bir pedagojik uzmanlık, alan ve genel kültür bilgilerine sahip olan kişiler olarak tanımlayan Özbiler, ayrıca etkili lider olan öğretmenlerin problem çözme, eleştirel düşünme ve yenilik yapabilme becerilerine de sahip olmalarının önemini vurguladı.

Özbiler, toplumun etkili bir şekilde çalışmaya devam etmesi için lider öğretmenlere ihtiyacı olduğunun da altını çizerek, Dünya Öğretmenler Günü’nün bu gerçeğe ışık tuttuğunu da kaydetti. Bu zorlu Covid-19 salgın sürecinde öğretmenlerin sadece öğrencilerin akademik başarılarına odaklanmamaları gerektiğini hatırlatan Özbiler, aynı zamanda onların uyum süreçlerine de destek veren farklı öğretim yöntemleri ile sınıf, okul ve toplum sistemlerinde liderlik yapmalarının önemli olduğunu ifade etti.