İletişim

KKTC Basını’nda yaşanan etik ihlaller tartışıldı

“Haber ve fotoğraf intihali etik ihlallerinde ilk sırada” 
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikte KKTC Basını’nda yaşanan etik ihlalleri tartışıldı.

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Engin Aluç tarafından gerçekleştirilen “KKTC Basını’nda Etik İhlaller ve Medya Etik Kurulu” başlıklı sunumda Medya Etik Kurulu, medyada yaşanan etik ihlaler ile çözüm yolları irdelendi.  

Aynı zamanda Medya Etik Kurulu UKÜ Temsilcisi de olan Aluç, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen “Medya Etik Deklarasyonu Buluşması” isimli toplantıda, Medya Etik Deklarasyonu oluşturulması kararı alındığını belirterek, 2013 yılında ise kurulan Medya Etik Kurulu’nun ilk toplantısının yapıldığını kaydetti.

Dr. Aluç konuşmasında KKTC basınında Medya Etik Kurulu’na gelen okuyucu şikayetleri konusunda da bilgi vererek, en sık rastlanan etik ihlallerin neler olduğu ve bu ihlallerin önüne geçilebilmesi için atılabilecek adımları öneriler sunarak açıkladı. 

Etik ihlali gerçekleştiren kurum ya da kuruluşlara uyarı, hatırlatma ya da kınama cezaları verildiğini dile getiren Aluç, söz konusu ihlaller durumunda bu yükümlülüğe uyulmaması hâlinde kurulun ilgili kuruluşu uyardığını; tekrarı halinde kınama kararı verdiğini kaydetti. 

Aluç, KKTC Basını’nda en çok öne çıkan etik ihlallerin haber ve fotoğraf intihali, kaynağı doğrulatmama, suçsuzluk ilkesi, hakaret ve aşağılayıcı ifadeler, intihar eden kişilerin açık isimlerinin yazılması ve fotoğraflarının basına servis edilmesi, tecavüz konulu haberlerde mağdurun fotoğrafının ve isminin kullanılması, kişilik haklarına saldırı, nefret söylemi, uyuşturucu ve diğer suç konulu haberlerde zanlıların açık isimlerinin verilmesi olduğunu  ifade etti. 

KKTC basınında etik ihlaller konusunda kararlar üreten ve kararları yeniden hatırlatmak zorunda kalan Medya Etik Kurulu’nun resmi bir yaptırım gücü olmadığına dikkat çeken Aluç, bu süreçte etik ihlalleri aynı veya farklı medya kuruluşlarının tekrarladıklarını da aktardı.   

Etkinliğe UKÜ İletişim Fakültesi’nin yanı sıra Hukuk Fakültesi’nden Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erçakıca, Yrd. Doç. Dr. Erdem Ertürk ve Öğretim Görevlisi Çiçek Göçkün de katılarak, araştırma ile ilgili önerilerde bulundular. Seminer, geçmişten bugüne yapılan haberlerin etik ihlallerle ilişkisine dair değerlendirmelerle son buldu.