Sağlık Bilimleri

Herkes için daha adil ve erişilebilir sağlık hizmetleri sağlanmalı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Program Sorumlusu Dr. Buse Erzeybek, her yıl 7 Nisan'da kutlanan Dünya Sağlık Günü’nün bireylerin ve toplumların sağlık konularında farkındalığını artırmak amacıyla belirlendiğini aktararak, UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak bugünün sağlıklı yaşamın önemini vurgulama ve sağlık hizmetlerine erişimde karşılaşılan zorluklara dikkat çekme açısından büyük önem taşıdığına inandıklarını kaydetti.  
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlığın sadece hastalık ve sakatlığın olmaması olarak anlatılamayacağını dile getiren Erzeybek, “Sağlığı aslında tam fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik hali olarak tanımlayabiliriz” dedi. 
Erzeybek, bu bütüncül yaklaşımın her bireyin sağlıklı bir yaşam sürdürme hakkına sahip olduğunu ve bu hakkın toplumların sürdürülebilir kalkınması için temel bir önkoşul olduğunu da sözlerine ekledi. 
Günümüzde, sağlık alanında küresel olarak karşılaşılan birçok zorluk olduğunu işaret eden Erzeybek, “Kronik hastalıklar ve enfeksiyon hastalıklarının giderek artıyor. Aynı zamanda sağlık sistemlerine erişimde de eşitsizlikler var” şeklinde konuştu.  
Erzeybek, DSÖ’ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın 2022 yılına kıyasla kanser vakalarındaki yaklaşık yüzde 77 oranında bir artış olduğu bilgisini paylaştıklarını da aktararak, “Buna göre 2050 yılına kadar kanser vakalarındaki hasta sayısının 35 milyonu aşacağı öngörülüyor” ifadesini kullandı. 
Bunun en önemli nedenleri arasında ise tütün ve alkol kullanımı, obezite, hava kirliliği ve çevresel risk faktörlerinin yer aldığını söyleyen Erzeybek, “Bu bağlamda karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için, sağlıklı yaşam tarzlarını benimseme, düzenli egzersiz yapma, dengeli beslenme ve düzenli sağlık kontrolleri yapma gibi önlemler büyük önem taşıyor” bilgisini paylaştı.
Erzeybek açıklamasında, Dünya Sağlık Günü kapsamında UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak sağlık bilincinin artırılması yanı sıra herkes için daha adil ve erişilebilir sağlık hizmetlerinin sağlanması yönünde olumlu değişimler yapılması çağrısında bulunduklarını belirterek, “Unutmayın sağlıklı bireyler sağlıklı toplumlar demektir. Bu özel günde, sizleri sağlığınızı önceliklendirmeye ve sevdiklerinizi de sağlıklı yaşam konusunda teşvik etmeye davet ediyoruz” dedi.