Genel

Her sekiz kişiden biri akıl sağlığı sorunları yaşıyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM) Psikoloğu Dr. Çise Haşimoğulları Dünya Akıl Sağlığı Günü kapsamında konuşarak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her sekiz kişiden birinin akıl sağlığı sorunları yaşadığını ve iyi bir akıl sağlığının genel sağlık, refah ve iyilik hali için büyük önem taşıdığını söyledi. 

Dünya Akıl Sağlığı Günü’nün bu  yıl ‘Akıl Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır’ teması ile kutlanacağını ifade eden Haşimoğulları, DSÖ kim oldukları veya nerede yaşadıkları fark etmeksizin herkesin en yüksek düzeyde akıl sağlığına erişme hakkına sahip olduğunu işaret ettiğini ve bu hakkın içeriğinde de özellikle akıl sağlığı risklerinden korunma, kaliteli bakım ve sağlığın erişilebilir olmasının yer aldığını kaydetti. 

Haşimoğulları, DSÖ verilerine göre dünyada her sekiz kişiden birinin fiziksel sağlıklarını, iyilik hallerini, diğer kişilerle olan ilişkilerini ve yaşamlarını etkileyebilecek derecede akıl sağlığı sorunları yaşadıklarını vurgulayarak, “Ancak dünyanın her yerinde akıl sağlığı sorunları yaşayan insanlar çok çeşitli insan hakları ihlalleriyle karşılaşmaya devam ediyor” şeklinde konuştu. 

Birçoğu toplum yaşamından dışlandığına ve ayrımcılığa uğradığına dikkat çeken Haşimoğulları, “Çok daha fazlası ise ihtiyaç duydukları akıl sağlığı hizmetlerine erişemiyor ya da yalnızca insan haklarını ihlal eden bakımlara erişebiliyor” ifadesini kullandı. 

Haşimoğulları, akıl sağlığı sorununa sahip olmanın asla bir kişiyi insan haklarından mahrum bırakmaya veya kendi sağlığıyla ilgili kararlardan dışlamaya sebep olmaması gerektiğinin altını çizerek, “Toplumsal ve bireysel değişim yaratılabilmesi için akıl sağlığının temel insan haklarından olduğunun farkına varılması önemli. Bireylerin eşit haklara sahip olduğu bir toplum ile bireylerin refahlarını yüksek kılacak bir dünya ancak böyle mümkün olabilir” dedi.