Tıp

“Hekimlik uzun süreli eğitim, fedakarlık ve emek isteyen bir meslektir”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldal Mehmetçik, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında konuşarak, hekimliğin uzun süreli eğitim, fedakârlık ve emek isteyen bir meslek olduğunu dile getirdi.

Modern anlamda tıp eğitiminin ve günümüz tıp fakültelerinin başlangıcının, açıldığı günden bu yana sürekli gelişerek günümüze kadar süregelmiş olan Tıbhâne-i Amire olduğunu anımsatan Mehmetçik, Tıp Mektebi’nin 14 Mart 1827 tarihinde açıldığını ve ilk Tıp Bayramı’nın ise 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da, tıp öğrencileri tarafından kutlandığını ifade etti.

 

 

Prof. Dr. Mehmetçik: “Tıp eğitimi dinamik bir bilim dalıdır”

Prof. Dr. Mehmetçik, tıp eğitiminin başlangıcının çok eskilere gitmesine rağmen bir bilim olarak ele alınmasının yakın bir tarihe dayandığını aktararak, “Birçok bilim dalı gibi tıp eğitimi de dinamik bir bilim dalıdır ve sürekli değişime ve yeniliğe uğrayarak gelişmektedir” dedi.

UKÜ Tıp Fakültesi olarak amaçlarının üniversitenin ana misyonu dâhilinde kaliteli eğitim sunmak olduğunu kaydeden Mehmetçik, “Amacımız hekimliğin evrensel ve etik değerlerini taşıyan, üst düzeyde bilgi ve beceri sahibi, ulusal ve uluslararası bilgi birikimine katkı sağlayacak, bilimsel araştırmalar yürütebilecek doktorlar yetiştirmektir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmetçik, iyi bir hekim olabilmek için sadece kaliteli bir eğitimin yeterli olmadığını söyleyerek, kişinin sabırla, güler yüzle ve metanetle çevresinde tanıdığı, tanımadığı herkese yardım edebilmesi gerektiğini de ifade etti.

Covid-19 pandemisinin Dünyayı etkisi altına aldığını anımsatan Mehmetçik, “Bu dönemde sağlığın her şeyden daha önemli olduğunu anladık. Pandemi sürecinde, 7/24 sağlıklı toplum olabilme yönünde var gücüyle çalışan, insanlığa nitelikli yaşam sunmayı amaç edinen, ‘önce insan’ ilkesi ile gece gündüz özveriyle uğraş veren tüm sağlık personelinin tıp bayramını kutlarım” dedi.