Mühendislik

Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği enerji tüketimini azaltır

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neyre Tekbıyık Ersoy Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında konuşarak, enerji tasarrufu ve enerji verimliliğinin etkin kullanımı ile enerji tüketiminin azalacağını ve yeni yatırımlara olan gereksinimin de en aza indirgenebileceğini ifade etti. 
Enerji tasarrufunun genellikle evdeki lambaların değiştirilmesi ve kullanılmasına gerek olmayan cihazların kapatılması olarak algılandığını işaret eden Ersoy, ancak enerji tasarrufunun aslında bundan çok daha fazlası olduğunun altını çizdi. 
Ersoy, enerji verimliliği konusuna dikkat çekerek, “Gereksiz enerji kullanımının azaltılması enerji tasarrufu sağlar. Yani, enerji verimliliği başlı başına bir enerji kaynağıdır” şeklinde konuştu.  
Enerji ihtiyacının elektrik, ısıtma/soğutma ve ulaşım olarak üçe ayrıldığını aktaran Ersoy, “Elektrik enerjisi ihtiyacı, bireysel tercihlerde yapılacak değişikliklerle önemli oranda azaltılabilir. Örneğin, elektronik cihazlarınızı yüksek enerji sınıflı cihazlardan seçebilirsiniz” dedi. 
Ersoy, enerji sınıfının elektronik bir aleti enerji verimliliği konusunda sıralayan bir ölçeklendirme biçimi olduğunu anımsatarak, “Eski gösterge çizelgesi, beyaz eşyalar için en verimli sınıf olan A+++ etiketinden başlayarak A++, A+, A, B, C ve en verimsiz olan D sınıfı etiketine doğru sıralanmaktaydı. Ancak birkaç yıl önce bu çizelgede yapılan değişikliklerle en verimli kategori A sınıfı olarak belirlendi” ifadesini kullandı.  
A sınıfının ardından B, C, D, E, F ve G geldiğini belirten Ersoy, “Satın alacağınız beyaz eşyaların enerji etiketine dikkat ederek (özellikle kWh/yıl ifadesine) enerji tüketiminizi belirleyebilirsiniz” bilgisini paylaştı. 
Ersoy, LED lamba tercihinin aydınlatmayla ilgili tüketimi ciddi oranda azaltacağının altını çizerek, “Ayrıca ısınan hava yükseldiğinden, evlerin çatı izolasyonlarının iyi olması, pencerelerin çift camlı olması ve sızıntıların giderilmesi de ısıtma/soğutma harcamalarının azalmasına yardımcı olur” şeklinde konuştu. 
Ulaşımda kısa mesafeler için araba kullanılmaması önerisinde bulunan Ersoy, ayrıca hız limitlerine uymanın da hem enerji tüketimini hem de bireysel harcamaları azaltacağını söyledi.  
Ersoy, ülkedeki araçların büyük bir çoğunluğunun fosil yakıt (benzin/dizel, vs.) kullandığını da hatırlatarak, “Bu yakıtlar ithal edildiğinden, kişisel araçlar yerine toplu taşımanın tercih edilmesi ve bisikletin bir ulaşım aracı olarak benimsenmesi hem tüketimi hem de maliyeti önemli miktarda azaltacaktır” dedi. 
Bu nedenle ülkedeki toplu taşıma ağının ciddi anlamda güçlendirilmesi gerektiğini aktaran Ersoy, “Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi bisiklet yollarının sayısının da artırılması gerekiyor” ifadesini kullandı.