Kampüs

Dr. Fazıl Küçük, hayatını Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığına adadı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yurdal Cihangir, Dr. Fazıl Küçük’ün hayatını Kıbrıs davası ve Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık mücadelesine adamış biri olduğunu belirterek, halkına karşı büyük bir sevgi taşıdığını ifade etti.

CIU News Full Width Default Image

Küçük’ün bir doktor olarak Adaya döndükten sonra hem mesleğini icra etmeye çalıştığını hem de Kıbrıs Türk halkının sorunlarına yönelik derin bir ilgi gösterdiğini anımsatan Cihangir, işinden arta kalan zamanında Kıbrıs Türkünün yaşadığı zorluklara yönelik çözümler bulma uğraşı taşıdığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Cihangir, Küçük’ün bir taraftan İngiliz Sömürge Yönetimi döneminde İngilizlerin Türk halkına karşı sergiledikleri ayrımcı davranışlara karşı mücadelede verirken aynı zamanda Rumların ENOSİS isteklerine karşı da mücadelesini sürdürdüğünü kaydetti.

Ada'yı Yunanistan'a bağlamak amacıyla kurulan EOKA'nın Kıbrıs'ta eylemlerini başlatmasının ardından, Küçük’ün öncelikle Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği’nin sonrasında da "Volkan" adlı gizli örgütün kurulmasına öncülük ettiğini dile getiren Cihangir, 1958'de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) "Ağrı" kod adıyla en üst rütbede görev aldığını da aktardı.

Cihangir, Küçük’ün 1959'da Zürih'te Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları arasında varılan anlaşma üzerine, Londra'da 17 Şubat 1959'da yapılan konferansta Kıbrıs Türk halkını temsil ettiğini söyleyerek, 19 Şubat 1959'da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş antlaşmalarını imzaladığını da hatırlattı.

1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Yardımcılığına Kıbrıs Türk halkı adına Dr. Fazıl Küçük’ün getirildiğini belirten Cihangir, ancak Rumların Türklere yönelik olumsuz davranışları nedeniyle mücadelesine devam ettiğini kaydetti.

Cihangir, Küçük’ün özellikle Halkın Sesi isimli gazetesinde Kıbrıs Türkü'nün sesini ve varoluş mücadelesini vermeye devam ettiğini vurgulayarak, halkının aydınlık geleceği için özverili uğraşını son nefesine kadar sürdürdüğünü söyledi.

Küçük’ün 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasını büyük bir sevinçle karşıladığını da aktaran Cihangir, kendisini ölümünün 38. Yılında özlem ve saygı ile andıklarını da ifade etti.