Kampüs

Çocukluk Çağında Görülen Kanserlerin Yaklaşık Üçte Birini Lösemiler Oluşturuyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında konuşarak, çocukluk yaşlarında en sık rastlanan hastalıklardan biri olan löseminin aynı zamanda bu yaş grubunun en kötü hastalıklarından birisi olduğunu söyledi.

CIU News Full Width Default Image

Çocuklarda en sık görülen kanserlerin lösemiler olduğuna dikkat çeken Koçer, çocukluk çağında görülen kanserlerin yaklaşık üçte birini oluşturduğunu ve sıklıkla 4 yaş altındaki çocuklarda ortaya çıktığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Koçer, löseminin yaklaşık iki yüzyıldır bilindiğini ve tedavi edilmeye çalışıldığını anımsatarak, “Akut lösemide tanı ve tedavi uygulamalarındaki yenilikler, destek tedavilerinin gelişmesi ve daha etkili ilaç birlikteliklerinin uygulamaya girmesi gibi son yirmi yıldaki gelişmeler; hastaya özgü tedavilerin seçilebilmesini ve daha uzun süre yaşama şansı verirken, kullanılan ilaçların yan etkileri de azalmıştır” dedi.

Lösemiyi Erken Tanılamak İçin Belirtilere Dikkat Edilmeli

Çocukluk çağı lösemisinde tanının lösemiye işaret edebilecek kan testleri ile konulabildiğini dile getiren Koçer, lösemiyi erken tanılamanın en iyi yolu, bu hastalığın olası belirtilerine dikkat etmek olduğunu ifade etti.

Koçer, löseminin farklı farklı belirtileri olabileceğine dikkat çekerek, “Kansızlık (anemi), enfeksiyonlara yatkınlık, sık sık hastalanma, ateş, çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık çürükler, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması, iştahsızlık, kilo kaybı, dalakta ya da karaciğerde büyüme, lenf düğümlerinde şişlikler (ciltte ele gelen yumrular), halsizlik, solukluk, çabuk yorulma, çarpıntı, kemik ve eklemlerde ağrılar, şişlik ve hareket kısıtlığı en belirgin olanlarıdır” dedi.

Söz konusu belirtilerin lösemi dışındaki hastalıklardan kaynaklanma olasılıkları bulunduğunu da belirten Koçer, ancak bu belirtilerin doktor tarafından kontrol edilmesinin ve erken tanı konmasının önemli olduğunu söyledi.

Koçer, löseminin hastanede uzun süre yatmayı gerektiren bir hastalık olduğunu ifade ederek, özellikle Çocuk Gelişimcilere hem ailelere gelişimsel danışmanlık yapmak hem de hasta çocukların gelişim ve eğitimlerinin desteklenmesinde büyük görevleri olduğunu aktardı.