Kampüs

Çocuklar İçin Kitap Sevgisi Önemli

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü, Okul Öncesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Belgin Parlakyıldız “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” kapsamında konuşarak, “Çocuklarımızın gelişim potansiyellerini tam olarak gerçekleştirebilmelerini; dünyanın eşitlikçi, güvenli, üretken ve sürdürülebilir bir ilerleme rotası tutturabilmesini istiyorsak kitap sevgisi ve kütüphane oluşturma farkındalığı konusunda çalışma yapmak ve etkinlik düzenlemek kaçınılmazdır” dedi.

CIU News Full Width Default Image

Bireylerin bebeklik dönemlerinden yaşamlarının sonuna kadar çok çeşitli bilgiler edindiklerini hatırlatan Parlakyıldız, “Bu bilgileri gözlem, duyma, görme, araştırma, okuma ve benzeri yollar sayesinde öğreniyorlar. Bu yollardan en etkili en yararlı olanı ise kitaplarla kurulan iletişimdir” ifadesini kullandı.

Kitaplar dünya görüşünü etkiler

Yrd. Doç. Dr. Parlakyıldız, kitapların doğumdan sonraki süreçten başlayarak çocuğun yaşantısına dâhil edilmesinin önemine de dikkat çekerek, “Kitaplarla çocuğa bahşedilen açık ve net mesajlar çocuğun dünya görüşünü ve duruşunu etkilemektedir” dedi.

Çocuğun ailesiyle birlikte bir bütün olduğunu ve ailenin çocuk için bir rol model olduğunu anımsatan Parlakyıldız, “Bu nedenle çocukların okumayı öğrenmeden önce kitaplardan zevk almalarını sağlayan etkinliklerle tanıştırılmaları ve kendi odalarında mini kütüphanelerini oluşturmaları teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Parlakyıldız, çocukları kitaplarla buluşturma ve kütüphane kullanım saatleri konusunda farkındalık kazandırma adına duyarlı eğitimcilerin ve bilinçli ebeveynlerin uğraş vermesi gerektiğini de söyleyerek, kendi ile barışık, çözümün bir parçası, yaratıcı, yenilikçi, girişimci, nitelikli ve çağdaş bir topluma ulaşmak için bugünden başlayarak kitapların kapılarını çocuklara açalım” ifadesini kullandı.