Genel

Çanakkale Savaşları dünyanın en güçlü ordularına karşı kazanılan bir savaştır

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

UKÜ Halkla İlişkiler ve Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Çanakkale savaşlarının dünyanın en güçlü ordularına karşı kazanılan bir savaş olarak Türkiye toplumunun maneviyatını yükselten bir referans noktası olduğu belirtildi.

Açıklamada, Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan’ın müttefiki olarak yer alan Osmanlı İmparatorluğu’nun 4 yıl boyunca birçok cephede savaştığı ifade edilerek, “İngiliz ve Fransızların Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u işgali ile Osmanlı devletini savaş dışında bırakmayı hedefledikleri ancak Osmanlı ordusu çok büyük kayıplar pahasına gerek deniz gerekse de kara savaşlarında İtilaf devletlerine geçit vermedi” denildi.

Ocak 1915 ile Şubat 1916 tarihleri arasında bir yıl süren Çanakkale Savaşları sonucunda 140 binden fazla itilaf askerinin öldüğü veya yaralandığı bilgisi verilen açıklamada, “Bunlar arasında İngiliz ordusu için savaşan Yeni Zelandalı ve Avustralyalı askerler de mevcuttu. Osmanlı ordusu için bu rakam tahminen 250.000’dir. İngiliz-Fransız donanmasına geçit vermeyen Osmanlı devleti bu askeri başarıyla birinci dünya savaşının sonucunu değiştirmemiştir. Diğer yandan, İngiliz ve Fransızlar için ise bu askeri başarısızlık Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetmelerine neden olmuş değildir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Çanakkale Savaşları’nın, esas itibarıyla ileride Anadolu Direniş Hareketi’ni örgütleyip Kurtuluş Savaşı’nı yönetecek Mustafa Kemal’in bu savaşlar sonucunda adını duyurması açısından önemli olduğu da vurgulandı.