Mühendislik

Bu yılki Dünya Çevre Günü teması: “Tekrar hayal et; tekrar oluştur; eski haline getir”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şifa Doğan Dünya Çevre Günü’nün Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen ve her yıl 5 Haziran’da devletler, kurum ve kuruluşlar ile bireylerin biraraya gelerek çevresel sorunları ortaya koyduğu ve çözümü için işbirliği çağrısı yaparak farkındalığın artırılması amacıyla kutlanan bir gün olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Doğan, Dünya Çevre Günü çerçevesinde bu yılki temanın “Tekrar hayal et; tekrar oluştur; eski haline getir” olarak belirlendiğini aktararak, farkındalık kampanyalarının ve etkinliklerin bu kapsamda gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Bugün çevre üzerinde yaratılan ulusal ve uluslararası ölçekteki tahribatların birçok olumsuz sonucunun ortaya çıktığına dikkat çeken Doğan, bu konuda mevsimsel değişimler, buzulların erimesi, biyolojik çeşitliliğin azalması ve bunun gibi birçok örnek sıralanabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Doğan, zamanı geri çevirmenin imkânsız olduğunu aktararak, “Ancak bugünkü farkındalık düzeyi ve yasal mevzuatlara uyulması ile dünyamızın gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir düzeyde aktarılması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

Tüm dünyada açığa çıkan atık suların %80’inin arıtılmadan nehir ve okyanuslara karıştığı bilgisini de veren Doğan, her yıl ortalama 4,7 hektar orman alanının yok olduğunu da ifade etti.

Şifa Doğan, tüm dünyada yaşanan Covid-19 salgını hakkında da konuşarak, “Dünya nüfusunun hızla arttı. Buna bağlı olarak yaşanan kentleşme ile diğer canlıların yaşam alanlarında azalmalar gerçekleşti. Tüm bu yaşananların bir sonucu olarak ortaya çıkan Covid-19 salgını da hastalık yapıcı organizmalar için nasıl ideal bir ortam yaratmış olduğumuzun bir göstergesidir” açıklamasında bulundu.

İnsan sağlığı ve yaşam refahının ancak sağlıklı bir çevre ile mümkün olabileceğini aktaran Doğan, ulusal ve uluslararası düzeyde atılacak adımların gelecekteki dünyamızı şekillendireceğini dile getirdi.