İktisadi ve İdari Bilimler

Avrupa kıtasında barış ve uzlaşı kültürünü vurgulamak önemli

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli günümüz Avrupası’nda Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle zor günler yaşandığını belirterek, “Buna rağmen Avrupa Günü Avrupa kıtasında İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan barış ve birlik kutlaması olmaya devam edecek” ifadesini kullandı. 

Dünya’da Avrupa Günü olarak kutlanan iki ayrı tarih bulunduğuna dikkat çeken Direkli, “5 Mayıs, Avrupa Konseyi içindir. Konsey, Londra Antlaşması’nın 5 Mayıs 1949’da 10 Avrupa ülkesi tarafından imzalamasıyla kurulmuştur. Konseyin en önemli parçası olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni addedebiliriz. 9 Mayıs tarihi ise Avrupa Birliğinin kuruluş günü olarak kutlanmaktadır” dedi. 

Yrd. Doç. Dr. Direkli, Avrupa Konseyi’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan büyük maddi ve manevi kayıpla çıkan Avrupa’da, halklar arasında uzlaşmayı sağlamak amacıyla Avrupa Günü’nü belirlediğini kaydederek, bu sayede kıtada süregelen gerginlik ve çatışmanın yerine, ortak kurumlar, standartlar ve sözleşmelere dayalı güven ve işbirliği ortamının tesis edilebileceğine inandıklarını söyledi. 

Konseyin amaçları hakkında da bilgi veren Direkli, “İnsan hakları, hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmek; azınlıklar, ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı, sosyal dışlanma, uyuşturucu madde ve çevre konularındaki sorunlara çözüm aramak; Avrupa kültürel benliğinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak temel amaçlar olarak özetlenebilir” dedi. 

Direkli, 1964'ten itibaren 5 Mayıs’ın tarihi bir kutlama ve tatil günü olarak belirlendiğini ve 1985'te ise Avrupa Toplulukları (ki daha sonra Avrupa Birliği oldu) Konsey'in Avrupa sembollerini benimsediğini anımsattı. 

Bununla birlikte, topluluk liderlerinin 9 Mayıs 1950 tarihli Robert Schuman Deklarasyonu anısına Avrupa Günü'nü bu tarihte kutlamaya karar verdiklerini aktaran Direkli, “Avrupa Parlamentosu Ekim 2008'de aldığı kararla 9 Mayıs’ın da Avrupa Birliği günü olarak tatil ve kutlama günü olmasını kabul etti” şeklinde konuştu.

Bölüm Başkanı Direkli, günümüzde her iki tarihin Avrupa’nın birçok ülkesinde kutlandığını, insanlara Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği hakkında bilgiler verildiğini ve bu ortaklığı desteklemek için çeşitli konferanslar düzenlendiğini belirtti.
 
Avrupa Birliği'nin daha fazla görünürlüğü için kutlama günü olarak 9 Mayıs tarihini tercih ettiğini anımsatan Direkli, buna rağmen insan hakları, parlamenter demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmadaki rolünden dolayı bazı Avrupa ülkelerinde 5 Mayıs’ı Avrupa Günü olarak önemsediklerinin altını çizdi.