Kampüs

Aileler dikkat

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağla Gür ve Öğrencisi Dilara Karabiber’in 3-6 yaş aralığında çocuğu olan 1100 ebeveynle gerçekleştirdikleri çalışmada, Covid-19 nedeniyle yaşanan sosyal izolasyon sürecinde çocukların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olduğu bulgusuna ulaştılar.

CIU News Full Width Default Image

Doç. Dr. Gür, araştırma sonuçlarına göre çocukların %29’unun evde sürekli birşeyler yeme isteğinin olduğu, %14’ünün abur-cubur tüketiminin arttığı ve %14’ünün ise iştahında azalma olduğu bilgisine ulaştıklarını kaydetti.

Okul öncesi çocuklarının beslenmeye yönelik geliştirdikleri alışkanlıklarının ve yiyecek tüketimi tercihlerinin hem gelişimleri hem de bağışıklık sistemleri açısından önemli olduğunu hatırlatan Gür, ebeveynlerin bu konuda oldukça hassas olmalarının da doğal olduğunu belirtti.

“Yemek yerken televizyon, i-pad, cep telefonu izletmeyin”
Doç. Dr. Gür, bu süreçte çocuğun belli bir yemek düzeninin olması, aynı saatlerde yemek yenmesi, besleyici gıdalar tüketilmesinin önemine vurgu yaparak, ebeveynlerin çocuklarına nasıl örnek olduğu, nasıl bir yeme düzenine sahip oldukları ve yiyecek seçimlerinin çocuklarının davranışlarını etkilediğini dile getirdi.

Yemek yerken televizyon, i-pad, cep telefonu gibi cihazların çocuklarda yemek yemenin bilinçsizleşmesine ve yemeğin lezzeti ile yenilen miktarın farkına varılamamasına zemin hazırladığını söyleyen Gür, bu yaklaşımın ilerleyen dönemlerde çocuğun bunu alışkanlık haline getirerek obezite problemleri yaşamasına yol açabileceğini belirtti.

“Çocuklar istediğinde değil, yemek saatinde yemek yemelidir”
Doç. Dr. Gür, çocuğu yemek yemediği zaman cezalandırmanın ya da abur-cuburlarla ödüllendirmenin sağlıksız bir yöntem olduğunu da işaret ederek, “Çocuk, her istediğinde değil yemek saatlerinde yemek yemelidir” dedi.

Söz konusu araştırmada çocukların %50’sinin sebze yemeyi tercih etmediklerini belirlediklerini açıklayan Gür, öncelikle sebze yemek konusunda ebeveynlerin çocuklarına model olması ve çocuklara sebze yemenin faydalarının anlatılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Gür, çocukların abur-cubur ve şekerli-gazlı içeceklerden uzak tutulmaları gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Çocuk yemek yememeyi ya da çok az yemeyi tercih etmişse, bir saat sonra eline abur-cubur verilmemeli, bir sonraki yemek saatini beklemelidir. Ara öğünde çikolata, cips, bisküvi gibi yiyecekler yerine, meyveler tercih edilmelidir.”