Kampüs

Afet Eğitimi Hazırlık Gününün Önemi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tolgay Karanfiller 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü kapsamında konuşarak, afetlerin insanlarda fiziksel, maddi ve sosyal kayıplara neden olan, günlük çalışma düzenini bozan, insanların çalışmalarını kesintiye uğratan ve toplumları etkileyen doğal, teknolojik ve insan kaynaklı olaylar olduklarını ifade etti.

CIU News Full Width Default Image

Afetin beklenmedik, istenmeyen doğal felaketler olarak tanımlanabileceğini de dile getiren Karanfiler, “Afet diye tanımlanabi­lecek bir olay, mevcut imkânlarla altından kalkamayacağımız kadar büyüktür” dedi.

Eğitim Sayesinde Bireyler Afetlere Karşı Duyarlılık Bilinci Kazanıyor

Doç. Dr. Karanfiller, Afet Eğitimi Hazırlık Günü’nün amacı hakkında da bilgi vererek, uygarlık yolunda ilerleyen ülkelerin en önemli ihti­yaçlarının başında eğitim geldiğini ve ülkelerin eğitimi bü­yük bir ihtiyaç olarak görmelerindeki nedenin, eğitimin insan ve toplum yaşamını kolaylaştırması, iyileştirme­si, zenginleştirmesi, kişileri ve toplumu mutlu kılması olduğunu söyledi. Eğitim sayesinde toplumda yaşayan bireylerin, dünyada meydana gelen afetlere karşı duyarlılık bilin­ci kazandığını da ifade eden Karanfiler, eğitim ile bireylerin daha yaratıcı ve akılcı düşünme becerilerinin geliştiğini de aktardı.

Karanfiller, dünyada yaşanan doğal afetlere karşı toplumu bilinçlendirmek, bu afetler sonucunda maddi ve manevi kayıpları en aza indirmek, doğal afetlerin etkisini azaltmak için bir toplumu oluşturan tüm bireyleri eğitmenin ve bilinçlendirmenin önemli olduğunu kaydetti.

Afetler sonucunda meydana gelen olumsuzlukların azaltılması, ya da afetlerin ortaya çıkmasını engellemek için alınması gereken tedbirler hakkında örgün ve yaygın eğitim veren okulların, mesleki eğitimi veren kurumların ve halk eğitim merkezlerinin aydınlatıcı bilgiler vermesinin önemine işaret eden Karanfiller, ülkemizde başta KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı olmak üzere üniversitemiz, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitimler ve tatbikatlar düzenlendiğini de sözlerine ekledi.