Kampüs

UKÜ’de akademik, idari, hizmetli personel ve öğrencilere ilk yardım programı verildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu’na bağlı İlk ve Acil Yardım Programı tarafından akademik, idari, hizmetli personel ve öğrencilere yönelik “İlk Yardımın Farkında Olun” konulu seminer düzenlendi.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi, konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde konuşan Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Salih Angın, ilk acil müdahaleyi gerektiren vakalarda olay yerine hızlı intikal etme, çabuk karar verme ve doğru sırayla müdahale etmenin önemini işaret etti.

Özellikle trafik kazalarında paramediklere önemli görevler düştüğünü aktaran Angın, bu nedenle paramediklerin çok özel bir eğitim sürecinden geçirildiklerini kaydetti.

Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Kadir Çekiç, Öğretim Görevlisi Elif İlkhan Kılıç ve Öğretim Görevlisi Aziz Aslanoğlu tarafından verilen seminerde, ilk yardım konusunda özellikle neler yapılabileceği konusunda bilgi paylaşımı yapıldı.

Günlük yaşamda karşılaşılabilecek herhangi acil bir durumda yapılması gereken müdahalelerin videolarla anlatıldığı etkinlikte, çocuklarda boğaza yabancı cisim kaçma, yetişkinlerde karşılaşılan travma, kaza ya da kalp krizi durumda yapılacak müdahaleler sırasıyla anlatılarak, katılımcılar bilgilendirildi.

Kadir Çekiç seminerde yaptığı konuşmada, ilk yardımı kaza ve yaşamı tehlikeye atan bir durum karşısında ilaçsız ya da herhangi bir ekipman kullanmadan hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak olarak tanımlayarak, “İlk yardımda öncelikli olarak koruma çerçevesinde güvenli bir alan oluşturulmalı” ifadesini kullandı.

Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Elif İlkhan Kılıç ise ilk yardımda doğru müdahalenin hayati önem taşıdığını aktararak, “Uygulamayı bilmiyorsanız kesinlikle kişiye yardım etmeye çalışmamalısınız” şeklinde konuştu.

Öğretim Görevlisi Aziz Aslanoğlu ise konuşmasında, kaza görüldüğü zaman başkalarının ambulansı aramasını beklemek yerine hemen 112’nin aranması gerektiğine dikkat çekerek, “Olay yerini gözlemlemek ve incelemek çok önemli, olay yerinde ikinci bir kazaya sebep olabilecek tehlikelerin ortadan kaldırılması gerekiyor” dedi.