Tıp

Tıp öğrencilerinin mesleki başarısı için kadavraların önemi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sevda Lafcı Fahrioğlu, Tıp Fakültesi öğrencilerinin insan bedenini kadavralar üzerinden tanıma fırsatı yakaladığını belirterek, “Öğrenciler mezun olduktan sonra mesleklerini başarı ile icra etmeleri ve birçok hastayı sağlına kavuşturabilmeleri için ‘Beden Bağışı’ çok önemlidir” ifadesini kullandı. 

Anatomi disiplininin hekimlik mesleği eğitiminde önemli bir yeri olduğunu da aktaran Lafcı, organ ve sistemlerin bilimsel özelliklerini öğrenmeden tıp alanında sağlam bir bilgi temeli oluşturulamayacağını kaydetti.

Lafcı, Anatomi alanında akademik kariyer yapmış akademisyenler olarak 2019 yılında ‘Kıbrıs Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği’ni (KTAKAD) kurduklarını işaret ederek, dernek olarak hedeflerinin halkı “Beden Bağışı” hakkında bilinçlendirmek olduğunu dile getirdi.

Kadavra için beden bağışının yapılması öncesinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda da bilgi veren Lafcı, kanunlar gereği vefat durumunda varislerin vefat eden kişi üzerinde hak sahibi olduklarını ve dolayısı ile onların izni olmadan beden bağışı yapılamayacağını, bu nedenle varislerle bu konunun önceden görüşülmesinin önemli olduğunu kaydetti.    

Lafcı, bağışçının vefatı sonrasında yakınlarının zaman kaybetmeden işlemleri başlatması gerektiğini de ifade ederek, “Yakınlarınızın bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlamanız, vasiyetinizin yerine getirilmesi açısından önemlidir” dedi.

Bazen kişilerin organ bağışında bulunduklarını da işaret eden Lafcı, organ bağışının beden bağışı yapılmasına engel olmadığını söyledi. 

Lafcı, kanunlar gereği insan organ, doku ve bedeni ile ilgili her türlü ticari faaliyetin yasak olduğu hatırlatmasında bulunarak, bağışçılara beden bağışı sonrasında herhangi bir ödeme yapılmadığını ve basında yer alan ‘yurt dışından kadavra ithali’ ile ilgili haberlerdeki ücretlerin tahnit, nakil ve saklama masrafları olduklarını belirtti.

Bağış işlemlerinin KKTC Sağlık Bakanlığı iş birliğinde yapıldığını de aktaran Lafcı, bakanlığın bağışçıyı KKTC’de aktif olarak tıp eğitimi veren bir tıp fakültesi anatomi anabilim dalına yönlendirildiğini söyledi.

Lafcı, kadavraların tıp öğrencilerinin mesleki öğrenme ve akademik başarıları için oldukça önemli olduklarını vurgulayarak, geleceğin hekimlerinin en iyi ve en doğru biçimde eğitim alabilmesi için ‘Bilime ve Geleceğe Beden Bağışı’ ile katkıda bulunmanın ulvi bir insanlık hizmeti olduğunu kaydetti.