Kampüs

Kadına Yönelik Şiddet İnsanlık Ayıbıdır

Ülkede her geçen gün daha artan kadına yönelik şiddet olaylarına karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın organizasyonu kapsamında; Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Ortadoğu teknik Üniversitesi ve Final Üniversitesi temsilcileri bir araya gelerek Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede İşbirliği Protokolü kapsamında bir araya geldi. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi temsilcisi ve Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkez Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç, söz konusu çalışma sonucunda ortaya çıkan eylem planı, kadına şiddetin ada genelindeki durumu ve çözüm önerileri hakkında açıklamalarda bulundu.

CIU News Full Width Default Image

Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle bireysel ve toplumsal deformasyon ve olumsuz değişimlerin hızlı bir biçimde yaygınlaştığına değinen Yrd. Doç. Dr. Aylanç, “toplumda bireysel empatinin, hoşgörü ve işbirliğine dayalı bir yaşam anlayışının artması umulurken; şiddet davranışları toplum içinde giderek kök salıyor.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Aylanç, hem ekonomik sorunların yarattığı tepkisel davranışlar hem de hastalığa yakalanma korkularının, farklı biçimlerde şiddete dönüşerek toplumsal bir bozulmaya yol açtığına değindi.

“Elektronik ortamlarda artan cinsiyetçi dijital şiddetle mücadele kaçınılmaz hâle gelmiştir.”

Yrd. Doç. Dr. Aylanç, pandemi ve ona bağlı olarak oluşan ekonomik kriz ile ilgili olarak sürecin sonlanmasına dair herhangi bir öngörünün bulunmadığını belirterek, aslında tarih boyunca Akdeniz kültürünün yarattığı sevecen, işbirlikçi, hoşgörülü Kıbrıs Türkü’nün de pandemiden olumsuz etkilendiğini aktardı.

Kadına yönelik şiddetin aile ve iş yaşamının yanı sıra sosyal ortamlarda da arttığını kaydeden Aylanç, özellikle dijital şiddetin yaygınlaşmasına dikkat çekerek, bu konuda farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekti.

“Kadına yönelik şiddette iki kat artış”

Yrd. Doç. Dr. Aylanç, insan hakları bilinciyle empati ve hoşgörüye ihtiyaç duyulduğunu aktararak, “Hukuki düzenlemeler, müdahale-destek kanallarının güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin kültürel değerlerimize yerleştirilmesi için eğitim programlarının yeniden gözden geçirilmesi önemlidir” dedi.

Kadına yönelik şiddetin bu süreçte en az iki kat arttığını söyleyen Aylanç, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi verilerine göre Alo 183 şiddet ihbar hattına gelen çağrılarda, kadın sığınma evleri başvurularında ve hukuksal destek talebinde bulunan kadınların sayısında artışlar görülmektedir” ifadesini kullandı.

Aylanç, şiddet mağduru kadınlar için devletin ücretsiz hukuk, sosyal yardım desteği ile geçici konut yardımı sağladığı bilgisini hatırlatarak, tüm eğitim kurumlarının, resmi makamlar ve medya organlarının geniş bir işbirliği ve eşgüdüm içinde söz konusu toplumsal sorununun ortadan kalkması için hemen harekete geçmelerinin önemine vurgu yaptı.