Sağlık Bilimleri

Tütün, 6 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan Bilgiç “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tütün kullanımı dünyada yılda yaklaşık 6 milyon kişinin ölümüne neden oluyor ve bunların 600 binden fazlası ise pasif içicidir” ifadesini kullandı. 

Tütün tüketiminin ciddi küresel bir sorun olduğunu belirten Bilgiç, vücutta hemen hemen her organa zarar verdiğini sonuç olarak ölümle sonuçlanan önemli bir sağlık tehlikesi yarattığını anımsattı. 

Yrd. Doç. Dr. Bilgiç, tütün kullanımının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engellenebilir ölüm nedenlerinin ilk sıralarında yer aldığına dikkat çekerek, “DSÖ tarafından ‘tütün kullanımı’ bağımlılık olarak kabul ediliyor” açıklamasında bulundu. 

Dünya nüfusunun 1,5 milyarının sigara içtiğini de vurgulayan Bilgiç, sigara tüketiminin günümüzdeki gibi devam etmesi halinde 2025 yılında bu rakamın 1,7 milyara ulaşmasının beklendiğini de aktardı. 

Yrd. Doç. Dr. Bilgiç, sigara içicilerinin büyük çoğunluğunun bu alışkanlığı genellikle gençlik yıllarında kazandıklarını belirterek, gelişmiş ülkelerde sigara tüketiminin azalma eğilimi gösterirken, gelişmekte olan ülkelerde ise sigara tüketiminin artmaya devam ettiğini de dile getirdi. 

Sigara kullanımı ile ilgili bazı tutumların toplumdaki bütün bireylere kazandırılması gerektiğini aktaran Bilgiç, “Özellikle gençler ile yakın iletişim halinde olan kişilerin, sigara kullanmayan gençleri desteklemeleri çok önemlidir. Gençlerin devam ettikleri okullarda sigaraya ilişkin koruyucu politika ve uygulamaların olması önemlidir” dedi. 

Bilgiç, tüm yaş grubu bireylere özellikle de gençlere koruyucu sağlık hizmeti izlemleri sırasında sigara kullanma ile ilgili davranış ve alışkanlıklarının sorulması gerektiğini de belirterek, “Gençlerin sigara kullanmasının erken dönemde tespit edilmesi, sigarayı bırakabilmeleri için yapılacak girişimlerin daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında yapacağımız çalışmalarla bu günü fırsata çevirmeliyiz” dedi.