Genel

Türk-Yunan İlişkileri tartışıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Kıbrıs ve Akdeniz Çalışmaları Merkezi (CYPMED) tarafından düzenlenen seminerde, Türkiye ve Yunanistan’ın Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği işgale dair tutumları ve savaşın Türk-Yunan ilişkilerine yansımaları tartışıldı. 

‘Ukrayna Krizi Işığında Türk-Yunan İlişkileri’ başlıklı çevrimiçi etkinlikte, UKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erçakıca moderatör olarak yer alırken, Marmara Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner bir sunum gerçekleştirdi. 
 
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri yanı sıra bir grup akademisyenin katıldığı çevrimiçi seminerde, Doç. Dr. Uzuner, öncelikle Ukrayna Krizi öncesi Türk-Yunan ilişkileri hakkında genel bir değerlendirme yaptı ve Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekat başlattığı günden itibaren Türkiye’nin yürüttüğü diplomasi ve arabuluculuk hamleleri hakkında bilgi verdi. 

Doç. Dr. Uzuner konuşmasında, Türkiye’nin hamlelerinin hem Rusya hem de Ukrayna tarafından desteklenmesinin, bir Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’la ilişkilerinde kendisine bir üstünlük kazandırdığını aktararak, bunun her iki ülkenin iç kamuoyu ve basınında nasıl algılandığına dair örnekler paylaştı. 

Sunumunu Yunan basınında Türkiye’yi konu alan karikatürlerle tamamlayan Uzuner, seminer sonrasında, katılımcıların, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu ve Ukrayna krizinin Kıbrıs sorunu bağlamında Türk-Yunan İlişkilerine yansımasına dair sordukları soruları cevapladı.