Diş Hekimliği

“Günde 2 kez 2 dakika fırçalama”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müjgân Gündüz ağız ve diş sağlığının en önemli halk sağlığı alanlarından biri olduğunu işaret ederek, her yıl dünyada milyonlarca insanın bu önemli sorundan dolayı yaşam kalitesinin düştüğünü açıkladı.

Ağız ve diş sağlığının hem sosyal hem de sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Gündüz, dişlerin günde 2 kez 2 dakika olmak üzere fırçalanmasının ve diş ipi kullanımının tüm bu sorunların önüne geçmek için büyük ölçüde yardımcı olacağını kaydetti. 

Yrd. Doç. Dr. Gündüz, evde düzenli diş bakımının yanı sıra 6 ayda bir diş hekimi muayenesine mutlaka gidilmesi gerektiği tavsiyesinde de bulunarak, kötü ağız ve diş sağlığının sadece ağız sağlığını değil, sistemik hastalıklara da yol açabilecek bir sağlık problemi olduğunu anımsattı.

Dişlerin düzenli bakımının yapılmaması durumunda çürükler ve diş taşları gibi problemler yaşanabileceğini aktaran Gündüz, “Bu durum sadece ağız hijyenimizi değil tüm vücut sağlığını etkiliyor. Örneğin diş etlerinde, diş taşlarından dolayı kaynaklanan tüm mikrobiyal organizmalar, dolaşım yoluyla vücutta gezinebilir. Ayrıca diş eti hastalıklarıyla; şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve gebelik komplikasyonları gibi diğer hastalıklar oluşabilir” dedi. 

Gündüz, ağız kokusu şikâyetlerinin büyük çoğunluğunun, ağız içindeki sorunlardan kaynaklandığın söyleyerek, “Bu sorunda diş fırçalama ve diş ipi kullanımının düzenli olmaması büyük etkendir. Dişlerin düzenli fırçalanmasına rağmen geçmeyen ağız kokusu ise diş çürükleri ve diş eti problemlerinden kaynaklanmaktadır” şeklinde konuştu. 

Zaman zaman dişlerin renklerinde değişiklik olabileceğini de anımsatan Gündüz, bunun sebebinin ise yenilen ve içilen şeylerden kaynaklandığını dile getirdi. 
Gündüz, özellikle içerisinde renklendirici bulunan içeceklerin (kola, havuç suyu, vişne suyu, kırmızı şarap, nar suyu) dişleri renklendirdiğini belirterek, ayrıca çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerin de dişlerin çok fazla renklenmesine sebep olduğunu kaydetti.