Mühendislik

Denizcilik faaliyetleri önem kazandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Kıdak 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında konuşarak, denizcilik faaliyetlerinin devletlerin hem ekonomisine katkıda bulunan hem de gerektiğinde savunmasını sağlayan önemli unsurlardan olduğunu ifade etti. 

Prof. Dr. Kıdak, günümüzde Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının güncel bir konu olduğuna dikkat çekerek, hidrokarbon yatakları yanı sıra ülkenin deniz kıta sahanlığı hâkimiyetinin de önem kazandığını söyledi. 

Denizcilik ile uyarlık seviyesi arasında yakın bir bağ olduğunu dile getiren Kıdak, denizcilikte ileri olan toplumların uygarlık seviyelerinin de sürekli olarak yükseldiğinin altını çizdi.  

Prof. Dr. Kıdak, Türklerin üç tarafı denizlerle çevrili Anadolu topraklarına yerleşmeye başladıkları andan itibaren denize yönelme ihtiyacı duyduklarını anımsatarak, bu sayede Türk denizciliğinin gelişim sürecinin başladığını söyledi. 

Osmanlı İmparatorluğunun Yükselme Dönemi’nde Kıbrıs adasının fethinin de denizciliğin ve Akdeniz’deki Türk varlığının öne çıkmasında büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Kıdak, “Tarihteki birçok örnek, devletlerin dünya hâkimiyeti kurmasında denizcilik faaliyetlerinin önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır” dedi. 
Kıdak, denizcilik faaliyetlerinin ülke turizmi açısından en önemli unsurlardan olduğunu söyleyerek, ülkeyi çevreleyen denizin güzelliğinin turizmde önemli bir yeri olduğunu da hatırlattı.  

KKTC’nin tüm ticaret ve turizm faaliyetlerinde kendi kıyı ve denizlerindeki haklarını kullanarak ekonomik ve sosyal hayatını geliştirdiğine dikkat çeken Kıdak, tüm bu çalışmalarda Türkiye ile işbirliği halinde olduğunu da sözlerine ekledi. 

Kıdak, denizcilik ve kabotaj bayramı çerçevesinde denizlerin kirliliği konusunda da konuşarak, denizlerin gittikçe kirlendiğini ve daha sağlıklı bir gelecek için denizlerin devlet politikası olarak koruma altına alması gerektiğini belirtti.