Eğitim

Çocuklara matematik ve bilimi sevdirmek için Pi Günü

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sarem Özdemir, pi sayısının özellikle mühendislik ve fen bilimlerinde yaygın olarak kullanıldığını aktararak, ayrıca çocukların bilime olan meraklarını artırmak için de söz konusu sayı için özel bir kutlama günü belirlendiğini kaydetti. 

Pi için 3.14 ondalık değerinin kabul edildiğini anımsatan Özdemir, bu sayıya karşılık gelen üçüncü ayın 14’ünün de Pi günü olarak kutlandığını dile getirdi. 

Özdemir, Pi sayısının sadece pozitif bilimlere bir ilham kaynağı olmakla kalmadığını işaret ederek, bu sayının birçok sanatçının eserlerinde de başrol oynadığını, hatta Pi sayısının rakamlarını her bir notaya denk gelecek şekilde çalışan müzisyenlerin ortaya inanılmaz bir eser çıkardıklarını söyledi. 

Pi sayısının 100 trilyon basamağının hesaplanmasına rağmen birbirini tekrar eden herhangi bir örüntü veya düzen olmadığını anımsatan Özdemir, bu sayının muhteşem bir düzende mi yoksa rastlantısal mı olduğu sorusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Özdemir, bu büyüleyici sayı için birçok insanın yarışmalar düzenlendiğini de aktararak,  her yıl Pi sayısı basamaklarını ezberleme yarışı yapıldığını ve bu yarışta başarılı olabilmek isteyenlerin değişik stratejiler ürettiklerine de dikkat çekti. 

Pi’nin icadının daireler ve sayılara duyulan hayranlıkla başladığını aktaran Özdemir, milyarlarca insanı büyülediğini ve matematiği yücelterek oyunu değiştirdiğini kaydetti. 

Özdemir, Pi günü kutlamalarının sadece matematik ya da bilimle ilgili olmadığını belirterek, “Aslında bu gün tutkuyla neler yapılabileceğini göstermesi bakımından da önem taşımaktadır” dedi.