Tarım Bilimleri

Bahçe ve tarlalarda bahar bakımlarına dikkat!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erayman mevsim nedeniyle tarlalardaki bitkilerin yavaş yavaş yeşerdiklerini belirterek “Ancak yeni sezonu açan sadece bitkiler değil. Hastalık ve zararlılar da sezonu açtılar. Dolayısıyla bitkilerin bahar bakımlarının yapılması önemli” ifadesini kullandı. 

Zeytin bahçelerinde zeytin güvesine karşı biyolojik mücadele için tuzaklar kurulması gerektiğini söyleyen Erayman, “Kurulanların düzenli kontrolleri yapılmalı, ayrıca aşılama ve çöğürlerde şaşırtma işlemlerine de devam edilmelidir” dedi.  

Erayman, turunçgillerde ise tomurcuk akarı, kırmızı örümcek, yaprak biti, beyazsinek, unlu bit, fare salyangoz gibi zararlıların kontrollerinin yapılması gerektiğini de hatırlattı. 

Özellikle hastalığa hassas mandarin çeşitlerinde (Nova, Fortune gibi) alternaria mücadelesinin bu mevsimde önemli olduğunu aktaran Erayman, “Hava yalaklarına açıkta bulunan kalın köklere, ağaç gövdelerine ve kalın dallara % 1'lik ‘Bordo Bulamacı’ sürülmeli ya da püskürtülmelidir” şeklinde konuştu. 

Erayman, analiz sonuçlarına göre azotlu üst gübreleme ve yaprak gübresi uygulamalarının çiçeklenmeden önce bitirilmesinin önem arz ettiğini söyleyerek, sonbaharda toprağa organik madde karıştırmayı ihmal edenlerin toprağa humik asit ilave etmeyi unutmamaları gerektiğini de ifade etti.   

Topraklarında yüksek pH sorunu olanlar için de öneride bulunan Erayman, “Damlama ile nitrik asit veya sıvı kükürt ilave ederek topraktaki fosfor ve kalsiyumdan yeterince yararlanma sağlanmalı. Bu sayede çiçeklenme ve meyve kalitesinde sorunlar azalır” bilgisini paylaştı.  

Erayman, buğday ve arpa tarlalarında yer alan zararlılardan yaprak biti ve hesse sineği; hastalıklardan ise pas, septorya ve küllemenin kontrollerinin yapılması gerektiğini kaydederek, “kültürel veya fungusitlerle de mücadele başlatılmalıdır” dedi. 

Yağmurların bu yıl yetersiz olması nedeniyle toprağın suya aşırı ihtiyacı olduğunu anımsatan Erayman, bu nedenle yabancı otlarla mücadele edilmesini gerektiğini aktardı. 

Erayman, tarım ilaçlarının hastalık ve zararlıların gelişimini durdurması nedeniyle kullanımlarının önemli olduğunu söyleyerek, “Dozunda ve zamanında, bakımları uygun alet ve ekipmanlar kullanarak yapacağınız ilaçlamaların faydasını sezon sonunda elde edeceksiniz” şeklinde konuştu.