Kıbrıs'tan Evrensel Bir Lirik Abidesi Osman Türkay Belgeseli
Prof. Dr. Metin Karadağ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ, dünyaca ünlü Kıbrıslı Türk şair Osman Türkay’ın hayatını, eserlerini ve düşüncelerini konu alan bir belgesel hazırlıyor.

Prof. Dr. Karadağ, belgeselin öncelikli olarak Kuzey Kıbrıs’ta, sonrasında ise Türkiye ve Türk dünyasında gösterilmek amacıyla hazırlanacağını belirterek, Türkay’ın hayatı, şiirleri ve düşüncelerini görüntülü senaryoya dayalı bir belgesel olarak hazırlanacağını açıkladı.

Osman Türkay’ın 1927 yılında Girne Kazafana (Ozanköy) köyünde doğduğunu hatırlatan Karadağ, genellikle İngilizce dilinde yazdığı şiirleri ile evrensel bir üne kavuştuğunu söyledi. Prof. Dr. Karadağ, Osman Türkay’ın Nobel edebiyat ödülüne aday gösterilen ilk Türk şairlerden biri olduğuna da dikkat çekti.

Belgeselin şairin hayatı, yaşadığı yerleri, akrabaları, şiirlerinde ele aldığı mekânları, anıtları, tarihsel ve mitolojik yerleri işleyeceğini kaydeden Karadağ, şöyle devam etti: Öncelikle senaryo çalışmaları olgunlaştırılacak, öğrenci gruplarıyla ön çalışmalar yapılacak, alan tespitleri ve çekim programları düzenlenerek ham malzemenin tamamlanmasından sonra montaj, seslendirme etkinliklerine geçilecek. Son olarak belgeselin yerel ve ulusal hatta uluslararası kanallarda gösterimi için çalışmalar yapılacak.

Söz konusu belgeselin hazırlanması sonrasında, şairin ismi verilen Ozanköy’de bir panel düzenleneceğini bildiren Karadağ, ayrıca televizyon kanallarında da konu hakkında program gerçekleştirileceğini belirtti.

Oluşturulma Tarihi: 10 Aralık 2019