Güzel Sanatlar

Müzeler, toplumların zengin kültürel geçmişlerine tanıklık etme imkânı sağlarlar

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) Dekan Vekili Prof. Dr. Nezih Ayıran, müzelerin bilimsel, tarihi veya sanatsal değerleri olan objelerin korunduğu, incelendiği, sergilendiği ve bu objelerle ilgili akademik çalışmaların yapıldığı yerler olduğunu anımsatarak, bu işlevleriyle müzelerin bir anlamda zamanda yolculuk yapma fırsatı sunduklarını kaydetti. 

Müzelerin binlerce yıl öncesine uzanan farklı kültürlere ilişkin yaşamı ve yaşam araçlarını deneyimleme şansı sağladıklarını belirten Ayıran, müzelerin kültürleri yaratan toplum veya toplulukların zengin geçmişlerine tanıklık etme imkânını sağladıklarını aktardı.

Prof. Dr. Ayıran, Uluslararası Müzeler Konseyi’nin (ICOM) 1977 yılında kurulduğunu ve bu yılki Uluslararası Müzeler Günü kapsamındaki açıklamasında ‘müzelerin daha iyi bir geleceği yaratmak için eşsiz keşif yerleri olarak zihnimizi yeni fikirlere açarlar’ ifadesinin yer aldığını dile getirdi.    

Uluslararası Müzeler Günü’nün amacının müzelerin tüm dünyada kültürel etkileşimin, kültürlerin zenginleştirilmesinin, insanlar arasında karşılıklı anlayışın, işbirliğinin ve barışın geliştirilmesinde önemli bir aracı olduğu konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Ayıran, bu nedenle müzelerin dünyayı daha iyiye doğru dönüştürmede önemli bir araç olduklarını vurguladı. 

Prof. Dr. Ayıran, Uluslararası Müzeler Günü’nün bu yılki ana temasının “Müzelerin Gücü” olarak belirlendiğine ve bu temanın, sürdürülebilirliği sağlamanın gücü, dijitalleşme ve erişilebilirlik konusunda inovasyonu gücü ve eğitim yoluyla topluluk oluşturmanın gücü şeklinde üç alt başlıkta ele alınacağına işaret etti; açıklamalarını “UKÜ GSTMF akademisyenleri olarak KKTC’de ve tüm dünyada Dünya Müzeler Günü ideallerinin giderek daha fazla yaşama geçmesini diliyoruz” diye sonlandırdı.