Mezunlar

Röportaj

Salim Mbarouk Salim
İşletme’17

S: Merhaba Salim, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nden (UKÜ) mezun olduktan sonra, Nottingham Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmaya karar verdin. İlk olarak başarınız için sizi tebrik etmek isteriz. Bize biraz kendinizden daha sonra da başarınızdan bahseder misiniz?
C: Merhaba adım Salim Mbarouk Salim, lisans eğitimimi UKÜ’de yüksek lisans eğitimimi ise Nottingham Üniversitesi’ nde tamamladım. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden İşletme Bölümünden mezun oldum ve dünyanın 100 üniversitesi arasında yer alan herhangi bir üniversitede yüksek lisansımı tamamlamaya karar verdim, bu yüzden Nottingham Üniversitesi'ne girdim. UKÜ’de aldığım eğitim sayesinde işletme alanında hem bilimsel hem de pratik açıdan güçlü bir temele sahip oldum. Nottingham'da yüksek lisansıma başladığımda UKÜ’de aldığım eğitimin kalitesini ve bizleri dünya çapında üniversitelere nasıl hazır hale getirdiklerini anladım. Bu benim için çok önemliydi. Çünkü ne kadar doğru bir tercih yaptığınızı aslında o zaman çok iyi anlıyorsunuz. Nottingham'da yüksek lisans eğitimim sırasında , Müzakere Asistanlık Ödülü, Girişimcilik ve Yaratıcı Ödülü dahil olmak üzere birçok ödülle onurlandırıldım ve mezuniyetimde, mükemmel Akademik performansa ve aynı zamanda kamu ve sosyal mükemmelliğe dayanan Başkan’ın En Üstün Yüksek Lisans Mezun ödülüne layık görüldüm.
S: Çalışmanızdan biraz bahseder misiniz? Böylesine önemli bir ödüle layık görülmek size neler hissettirdi?
C: Nottingham Üniversitesi'nde Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi alanında yüksek lisans yaptım. Yeni girişimcileri doğru pratik bilgilerle donatarak inovasyonu nasıl kullanacaklarını böylece diğer girişimcilerden farklı becerilere sahip olmalarına yardımcı olan çok başarılı bir programdı. Eğitimime başlamadan önceki yıl 2 tane mezun öğrenci Afrika ve Asya forbes listesinde isimlendirildi. Yoğun bir program olsa da heyecan vericiydi. Ödülü almaktan çok memnun ve onurluyum. Çünkü, üniversiteler aslında başarılı olmak için sıra dışı ve sağlam iradeli binlerce öğrenci ile dolu. Nottingham Üniversitesi 300’den fazla öğrenci grubundan beni seçerek onurlandırdı. Ödül, bana En iyi Çinli Doktor olarak bilinen, Çin’deki Nottingham Üniversitesi’nin ünlü bir doktoru, yazarı ve Başkanı Profesör Yang Fujia Yang tarafından takdim edildi.
S: UKÜ ile ilgili duygu ve deneyimleriniz hakkında konuşmak istiyoruz. UKÜ'de öğrenim görmeyi tercih etmenizde sizin için en önemli faktörlerin neler olduğunu bize anlatmak ister misiniz? Ve tercihiniz için mutlu musunuz?
C: UKÜ'ye gelişim kız kardeşim (Fatma Mbarouk Salim- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Mezunu) memnuniyeti ve önerisi üzerine oldu. Daha adaya ilk varışımda, adanın çevresine, adanın güvenliğine, insanların kültürüne, misafirperverliğine ve en önemlisi fakültemize aşık oldum. Fakültem, öğrencilerinin başarılı olduklarını görmek isteyen öğretim görevlileri ile doluydu. Onlara sadece ne kadar kararlı olduğunuzu göstermelisiniz. Fakülte dekanından, bölüm başkanı ve öğretim görevlilerine kadar, işletme ya da herhangi girişimcilik projesi hakkında fikirlerimizin önemsendiği ve dinlendiği bir eğitim sisteminden geçtik.. Üniversitemiz ve fakültemiz öğrencilerini destekleyen ve yol gösterici çalışmaları sayesinde dünyanın sayılı üniversitelerden birine girmeyi başardım.
S: Üniversite hayatınız boyunca en unutulmaz anılarınız ve kişiler kimlerdir?
C: UKÜ’da okurken çok aktif bir öğrenciydim. UKÜ'de geçirdiğim en güzel anı, 2016 yılında, ben ve ekibimden 2 kişinin oluşturduğu bir takım ile Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'den Hult Prize İşletme Yarışması’na ulaşan tek takım oldu. Yarışmaya 25.000 başvuru yapıldı ve Dubai'de düzenlenen bölge finallerine giden şanslı birkaç kişiydik. Yarışma sadece en iyi iş fikirlerini toplamak için tasarlandı. Bu nedenle Harvard, Duke, Cambridge gibi en iyi Üniversiteler yarışmaya katıldı. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nden temsilciler olarak katılımımız bir onurdu. Bu deneyim, başarıya ulaşma arzumu yeniden alevlendirdi. Sonucunda biz finalist olduk. Bu başarıda fakültemizin birçok katkısı var. Bu olanağı bize derslerde sağladılar ve hazırlık aşaması için pratik yapmamıza yardımcı oldular.
S: UKÜ’deki eğitiminizin kariyerinize nasıl katkıları oldu?
C: Şu anda SPH-SALIM’S Prefabrik Konut Şirketi’nin CEO’su ve kurucusuyum. Birlikte çalışabileceğim yetenekli bireylerden bir takım oluşturdum ve hepsi de UKÜ’nün Mimarlık (Said Ally Asbawi), Bilişim Sistemleri Mühendisliği (Victor Deo) ve İşletme gibi farklı bölümlerinden mezun. Şimdi, mesele şu ki, UKÜ sadece kariyerlerini sürdürmek için gerekli olan bilgiyi vermekle kalmıyor, aynı zamanda yakın gelecekte iş yapmak için değerli bağlantılar olarak kullanabileceğiniz yetenekli bireylerle de sizi çevreliyor. Eğer hem sınıfta verilen bilgiyi hem de kampüs etrafındaki bağlantıları kullanırsanız, o zaman hedefinize ulaşma konusunda başarılı olursunuz.
S: Gelecek için planlarınız ve beklentileriniz nelerdir?
C: Planım işimi yürütmeye ve başarılı olmaya devam etmek ve toplumumuzu, özellikle de gençlere istihdam olanakları sağlayarak iyileştirmek için elimden gelenin en iyisini yapmak. İşçi sınıfını üretken tutarak Tanzanya’da ekonomimizi güçlendirmek.
S: Son olarak, UKÜ’yü başkalarına tavsiye ederken neleri vurgulamak istersiniz?
C: UKÜ, hayallerin öneminin farkına varıldığı ve başlatıldığı bir yerdir. Bu, herkese sağlanan bir şans. Ama, her öğrencinin bireysel çabası da gözardı edilmemesi gereken bir gerçektir. Bir şeye vurgu yapmak istiyorum. İş dünyasında takip etmek önemlidir, ancak tüm mükemmelliği takip etmek çok daha önemlidir. Bu sebeple, tüm aday öğrenciler parayı kovalamak için okumaktan vazgeçmeyin. KKTC aracılığıyla UKÜ, kariyer seçenekleri üzerinde çalışmak ve düşünmek için mükemmel bir yerdir.
Son güncelleme: 20-12-2018