Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç, İstiklal Marşı’nın 97. Yıl Dönümü Dolayısıyla Açıklamalarda Bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç, Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı Türk İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 97. Yıldönümü dolasıyla açıklamalarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç, 12 Mart 1921 yılında İstiklal Marşı’nın kabul edildiği döneme ait siyasal ortamı bilmeden marşın anlamını kavramanın olanaksız olduğunu dile getirdi. Aylanç, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’ta belirttiği, vatanın neredeyse tümünün işgal altında olduğunu, düzenli ve donanımlı bir ordunun bulunmadığını kaydetti. Aynı zamanda dünyanın o süreçteki en güçlü ordularının istilasının yaşandığını da sözlerine ekleyen Aylanç, milletin umutsuz ve güçsüz görüntüsünün ülke ufuğunu kararttığını aktardı.

Öğretim Üyesi Aylanç, bağımsızlık ve milli mücadele için yola çıkan ülke yöneticilerinin yeni bir dinamizm için bir ulusal marş oluşturmaya karar verdiklerini aktardı. Marşın güftesi için başlatılan yarışmaya 754 eserin katıldığını ifade eden Aylanç, Mehmet Akif Ersoy’un yarışmanın para ödüllü olduğunu öğrenince katılmak istemediğini ve bu durumun kendisi için uygulanmayacağının sözünü aldıktan sonra yarışmaya katılmayı kabul ettiğinin altını çizdi. Mihrican Aylanç, Bağımsızlık Savaşı’nın millet üzerindeki etkisini tümüyle coşkuya dönüştürecek olan marşın sözlerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayı ile birinci olduğunu aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç, şair Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazmayı nasip etmesin” sözleriyle şairin esaretten bağımsızlığa ulaşan sürecin zorluk ve kutsallığını yansıtmak istediğini de sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 12-03-2018