Vedia Barut Anısına 21. Yüzyılda Dünyada ve KKTC’de Kadın Konuşuldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) ile İş Kadınları Derneği tarafından Kıbrıs Türk toplumunda ilk iş kadını olarak bilinen Vedia Barut anısına 21. yüzyılda Dünyada ve KKTC’de Kadın konusu irdelendi. Çevik Uraz Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Milletvekilleri Resmiye Canaltay, Hasan Taçoy ve Gülşah Sanver Manavoğlu’nun yanı sıra UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, İş Kadınları Dernek Başkanı Şenay Ekingen, iş kadınları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı

Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri, KKTC’in ilk iş kadını olan Vedia Barut’un dönemin önemli insanlarından olduğunu belirterek, Barut’un tavırları, görüşü, konuşması ve entelektüel yapısı ile farklı bir kişiliği bulunduğunu kaydetti.Kıbrıs Türk toplumunda çok önemli değerlerin olduğunu ve bunların mutlaka kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nadiri,  “Değerlerimizin kayıt altına alınması araştırmacılara kaynak niteliği sağlaması açısından çok önemli” dedi.

UKÜ’nün ciddi bir gelişim içerisinde olduğunudile getiren Nadiri, üniversitenin öncü eğitim kalitesi ile dünya sıralamasın da son 3 yılın içerisinde en iyi %10 üniversite arasında yer aldığını kaydetti. Rektör Nadiri, 2018-2019 akademik yılından  itibaren mevcut olan 10 fakülte ve 8 yüksekokula ek olarak Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’ninde kuruluşunu gerçekleştirdiklerini açıkladı. Nadiri, uluslararası tıp programının ilk 3 yıllık temel eğitimini UKÜ’de  yapacaklarını daha sonraki 3 yılını ise Ankara Başkent Üniversitesi ile işbirliğinde yürüteceklerini dile getirdi.

İş Kadınları Dernek Başkanı Şenay Ekingen ise yeni nesil ile geçmişi irdelemenin çok güzel bir duygu olduğunu belirterek, konuşulacak tüm konuların verimli geçtiğini ve elde edilen sonuçların hiç kuşkusuz geleceğe hem Kıbrıs Türk kadınları için hem de yeni nesil için önemli bir kaynak olacağını kaydetti.

“Vedia Barut Özel Oturumu” ile başlayan etkinlik, “İş Dünyasında Kadın” konusununirdelenmesinin ardından, “Akademik, Sosyal ve Kültürel Hayatta Kadın” oturumu ile sona erdi.

Son güncelleme: 09-05-2018