Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan “Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla açıklamada bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan “Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla açıklamada bulundu. Prof. Dr. Feray Gökdoğan, diyabet  ya da şeker hastalığı, vücutta insülin hormonunun hiç üretilememesi, vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi ya da üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak  kan şekerinde yükselmenin görülmesi olarak belirtti. Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, hareketsiz yaşayan, sağlıksız beslenen ve vücut ağırlığı fazla olan bireylerin diyabet hastalığı açısından risk grubu oluşturduğunu ifade eden Gökdoğan,  hastalığın belirtilerinin; sık idrara çıkma, ağırlık kaybı, halsizlik ve aşırı susama hissi şeklinde olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Gökdoğan, diyabetli her iki kişiden birine tanı konmadığını dile getirirken, diyabette tanının gecikmesinin tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına geldiğini de belirtti. Gökdoğan ayrıca, diyabetin;  körlük, kalp damar hastalıkları,  böbrek yetmezliği ve ayak-bacak kesilmelerinin en önemli nedenleri olduğuna da dikkat çekti.

Gökdoğan, “Amaç: Diyabet Riski Taşıyan veya Diyabet ile Yaşayan Tüm Kadınlar için Tip 2 Diyabet ile Mücade0le Kapasitesini Güçlendirmek”

İnsülini bularak milyonlarca diyabetlinin tedavisini mümkün kılan Fredrick Banting'in doğum yıldönümü anısına her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü düzenlendiğini aktaran Prof. Dr. Gökdoğan, Dünya Diyabet Günü’nün 2017 yılı teması “Kadınlar ve Diyabet” olup sloganının ise  “Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız’’ olduğunu  belirtti. Prof. Dr. Feray Gökdoğan bu yılki tema, diyabet riski taşıyan veya diyabet ile yaşayan tüm kadınlar için “ekonomik ve ulaşılabilir diyabet tedavisi, diyabet eğitimi ve kendi kendine diyabet yönetimi eğitimi”nin önemini teşvik etmek için Tip 2 diyabet ile mücadele kapasitesini güçlendirmek olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gökdoğan diyabetteki mevcut durumu şöyle anlattı: “Diyabete yakalanmış 199 milyonun üzerinde kadın bulunmaktadır. Bu sayının 2040 yılına kadar 313 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir. Sayıları dünya çapında 60 milyonun üzerinde olan diyabetli her beş kadından ikisi üreme çağındadır. Diyabet küresel olarak kadınlarda dokuzuncu ölüm nedenidir ve yılda 2.1 milyon ölüme neden olmaktadır. Tip 1 diyabetli kadınların erken düşük yapma ve sakatlığı olan bebek sahibi olma riski vardır.”

Hangi önlemlerin alınması gerektiğine ve nelerin yapılması gerektiği hususuna değinen Gökdoğan, sağlık sistemlerinde kadınların özel ihtiyaç ve önceliklerine yeterli önem verilmesini belirtti.  Diyabetli kadınların tümünün ihtiyaç duydukları temel diyabet ilaçlarına,  teknolojilerine, kendi kendine diyabet yönetimi eğitimine ve  bilgisine  erişebilmeleri gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Gökdoğan, tüm diyabetli kadınların  gebelik sırasında riski azaltmak için gebelik öncesi planlama hizmetlerine erişmelerinin de öneminin altını çizdi. Feray Gökdoğan,  diyabeti olan ve olmayan tüm kadınların sağlık durumlarını iyileştirmek için fiziksel aktivite imkanlarına ulaşmaları ve günlük yaşamlarında fiziksel aktiviteye yer vermeleri gerektiğinin önemini de kaydetti. Gökdoğan, sağlık çalışanlarının gebelik sırasında diyabetin tanılanması, tedavisi, yönetimi ve takibi konusunda eğitilmeleri gerektiğini de savundu.

UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan, optimal sağlığı sağlamak için diyabetin etkin yönetiminde en önemli noktanın diyabet komplikasyonlarının taranması olduğunu belirtirken, hastalıktan korunmak için hareketi arttırmak, spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve hastalığa ilişkin belirtiler görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğinin de önemini vurguladı.