ULU ÖNDER ATATÜRK 78. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE UKÜ’DE ANILDI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78. yılında düzenlenen törenle anıldı.

Üniversite kampüsünde gerçekleştirilen törende Atatürk Büstü’ne çelenk konuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okunarak bayraklar yarıya indirildi. Törene Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri’nin yanı sıra akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı. Buradaki törende Fen–Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ bir konuşma yaptı.

“Mustafa Kemal’i minnet ve şükranla anıyoruz”

Metin Karadağ konuşmasına katılımın yoğunluğundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı ve Atatürkçülük hakkında bilgiler aktardı. Prof. Dr. Karadağ, “Çöküntüye uğramış bir emperyal düzenin feodal yapısından, yıkılmış bir vatanın küllerinden çağdaş, bağımsız ve özgür bir ülkeyi ortaya koyan, kimliğini ve kişiliğini yitirmişlerden özgür ve yetkin bireyler yaratmayı hayatı boyunca ilke edinen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü ölümünün 78. yıldönümünde yine minnet ve şükranla anıyoruz.” dedi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ tarihsel sürece bakıldığında büyük devlet adamı Atatürk’ün ortaya koyduklarının ilericilik olarak aktarılmaya devam edileceğini ifade etti. Karadağ konuşmasında “Gençlerimizin almış oldukları eğitimi göz önünde bulundurarak Atatürk ilkelerine yeniden ve bir kez daha dönme umudunu diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Atatürk’ü anma programı daha sonra Çevik Uraz Konferans Salonu’nda devam etti. Burada davetli konuşmacı Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz bir sunum gerçekleştirdi.

“Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.”

Mustafa Yılmaz, UKÜ’deki törene davet edildiği için çok mutlu olduğunu söyledi ve konuşmasını Atatürk’e duyduğu hayranlığı anlatarak sürdürdü. Mustafa Kemal’in yaptıklarının küçümsenmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, dönemin dünya devletlerindeki gelişmelerine bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti devletinin Mustafa Kemal önderliğinde ne denli büyük başarı yakaladığının görülebileceğini söyledi. Osmanlı Devleti’nin gelişen batıya ayak uyduramadığını belirten Öğretim Üyesi Yılmaz, Mustafa Kemal’in kısa bir zaman zarfında yaptığı reformların iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasının son bölümünde Ulusal Egemenlik, Yasalar ve Laiklik temelleri üzerindeki çağdaş Türkiye’ye sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.” dedi.

Programın son bölümünde Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin hazırlamış oldukları “Ata’ya Saygı” konulu sinevizyon gösterisi sunuldu.