UKÜ’lü Öğretim Üyesi Süt ve Süt Ürünlerinin Tüketim Şekillerini Açıkladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Özen, süt ve süt ürünlerinin sağlıklı tüketimleri hakkında önerilerde bulundu.

Prof. Dr. Özen, bütün besin maddeleri bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinin insan beslenmesinde vazgeçilemez bir unsur olduğunu belirtti. Özen, özellikle çocukluk ve büyüme çağları ile gebelik ve emzirme dönemlerinde yeterince süt ürünü tüketilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sütün mikropların üremesine çok elverişli bir ürün olduğuna dikkat çeken Özen, mikroplu sütler ve bunlardan yapılan ürünlerin insanları bir çok enfeksiyona maruz bırakabileceğini aktardı. Özen, sütlerin ahırlardan fabrikalara soğuk tanklar aracılığı ile getirildiğini ve fabrikaya alınmadan önce testler yapılması sonucunda bakteri sayısı yüksek olan sütlerin geri çevrildiğini belirtti.

Fabrika tarafından alınan sütlerin en kısa zamanda pastörizasyonu veya “Ultra Yüksek Sıcaklık” (UHT) işlemi ile sterilize edilip mikroplarından arındırıldığını belirten Özen, “Ancak pastörize edilip, şişeler içerisinde satılan sütlerde bütün mikroplar öldürülemiyor” dedi. Bunlarda dayanma süresinin buzdolabı koşullarında en fazla 5 gün olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Özen UHT sütlerde mikropların tamamının yok edildiğini aktararak, bu ürünlerin raf ömrünün oda sıcaklığında 2-6 ay arasında değiştiğine dikkat çekti. Nihat Özen marketten alınan işlenmiş sütlerin mikrobik açıdan güvenli ve sağlıklı olduğunu, bu gerçeklere rağmen bazı basın-yayın organlarının sanayi sütüne karşı cephe aldığını kaydetti. Özen, “sokak sütü” olarak bilinen çiğ sütün alınmasının çok doğru olmadığını ve bunun en az 5 dakika kaynatılmadan güvenle tüketilemeyeceğine de dikkat çekti. Prof. Dr. Nihat Özen “Pastorize UHT sütlerine karşı sokak sütü olarak bilinen çiğ sütü savunmanın hiç bir bilimsel dayanağı yoktur ve sokak sütü hastalıklar yönünden çok tehlikelidir” dedi.

Son güncelleme: 28-06-2018