UKÜ’lü Öğretim Üyesi Evlilik Dışı Dünyaya Gelen Çocukların Mağduriyeti Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı, KKTC Hukuku’nda evlilik dışı dünyaya gelen çocukların yaşadığı maduriyetler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Külahçı, KKTC Hukuku’nda evlilik dışı çocuk ile anne arasında  doğumla  kurularak başlanan soybağının babayla da kurulabilmesi için babanın anne ile evlenmesi gerektiğini veya bu mümkün değilse mahkeme kararına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Külahçı, aynı zamanda soybağının kurulmasıyla ilgili  hükümlerin kötüye kullanmaya açık olduğunu ve bu nedenle çocuk için mağduriyet oluştuğunu da belirtti.

UKÜ’lü Öğretim Üyesi Külahçı’nın, “KKTC Hukuku’nda Evlilik Dışı Çocuğun Soybağı ile İlgili Hükümlerin Değerlendirilmesi” adlı makalesi Ankara Barosu Dergisi’nde yayımlandı. Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı, makalesinde çocuğun baba ile soybağının kurulmasında babanın hali hazırda evli olması halinde mevcut eşinin rızasının alınması, bazı durumlarda soybağının kurulmasını engellediğini vurguladı. Külahçı, soybağının kurulmasına yönelik iradenin kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olması nedeniyle herhangi bir kişinin  iznine ya da onayına tabi tutulmasının yanlış olduğunu kaydetti.  Yasa’da, soybağı kurulabilmesi için “dini bir engel olmaması” koşulunun da aradığını belirten Külahçı, küreselleşen bir dünyada çocuk ile baba arasındaki soybağının kurulmasını aynı dine mensup olma gibi bir koşula bağlayan hükümlerin çağdaş hukuk devletlerine yakışmadığına da dikkat çekti.

Evlilik dışı dünyaya gelmenin çocuğun seçimi olmadığı halde mirastan yoksun kalmaya kadar gidebilen ağır sonuçların çocuğa yükletilmesinin insan hakları ihlali olduğunu da belirten Şölen Külahçı, özellikle bu gibi durumları onaylayan Anayasa Mahkemesi kararının evrensel insan haklarına aykırı olduğunu da kaydetti. Külahçı, konu ile ilgili olrak yasalarda ivedilikle çağdaş düzenlemelerin yapılması gerektiğini de vurguladı.

Son güncelleme: 26-02-2018