UKÜ’lü Öğretim Üyeleri, Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Okul ile İlgili Kararlara Katılımında Farklılıklar Bulunduğunu Açıkladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Eriş, öğretmen ve yöneticilerin görüşlerine göre, öğretmenlerin öğretimsel ve yönetsel kararlara katılımında farklar bulunduğunun altını çizerek, bu farkların öğretimsel kararların lehine olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Eriş, okulla ilgili kararlara ise öğretmenlerin katılımı konusunda öğretmenlerin ve yöneticilerin görüşlerinde; cinsiyet, yaş, meslekteki toplam çalışma süresi, okuldaki görev süresi, görev türü ve eğitim düzeyindeki farklılıkların olduğunu belirtti. Eriş, buna rağmen okulla ilgili kararlara öğretmenlerin katılımı konusunda belirgin bir fark görülmediğini de sözlerine ekledi.

Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Eriş ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Kayhan’nın, Kuzey Kıbrıs’ta Gazimağusa Bölgesi ilkokullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin, okulla ilgili kararlara öğretmenlerin katılımı adlı çalışması, geçtiğimiz günlerde “Quality & Quantity International Journal of Methodology” dergisinde yayınlandı.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Eriş, yapılan araştırmada okulla ilgili kararlara öğretmenlerin katılımı konusunda görüşlerinin “bazen” seçeneğinde, yöneticilerin görüşlerinin ise “her zaman” seçeneğinde çıktığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Hatice Kayhan ise okulun bulunduğu bölgenin değişken olduğu için öğretmen görüşlerinde de fark bulunduğunu, fakat yönetici görüşlerinde ise bu değişkenlikte bir fark çıkmadığını belirterek, bu farklılıkların kırsal bölgede çalışan öğretmenlerin lehine olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Kayhan, okulla ilgili kararlara ise öğretmenlerin katılımı konusunda araştırmaya katılan öğretmen ve yöneticilerin görüşleri karşılaştırıldığını ve anlamlı farkların bulunduğunu vurguladı. Kayhan, öğretmenlerin yöneticilere kıyasla kararlara daha çok katıldıkları yönünde görüş belirttiklerini ifade etti.