UKÜ’lü Öğrenciler Lefke ve Yeşilırmak Bölgesi’ne Teknik Gezi Gerçekleştirdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ayşen Bulancak, öğrencilere üniversite dışı uygulama ve inceleme alanı yaratmak için Lefke ve Yeşilırmak’a teknik gezi düzenlediler.

Prof. Dr. Baktır, öğrencilerin Kuzey Kıbrıs’ın ender mikroklimalarından olan Lefke ve çevresinde incelemelerde bulunduğunu aktararak, onlara bölgenin iklim özellikleri, bitki örtüsü ve meyveciliği hakkında detaylı bilgi verildiğini kaydetti.

Lefke ve çevresinde tropik, subtropik ve ılıman iklim orijinli 30’dan fazla meyve türünün bulunduğunun altını çizen Baktır,  Dünya’da ender görülen meyve varlığının çok dar bir alanda olmasının öğrencilerin oldukça dikkatini çektiğini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Baktır, Lefke ve çevresinde yapılan teknik gezinin sonrasında öğrencilerin Yeşilırmak’taki çilek ile muz üreticilerini de ziyaret ettiklerini dile getirerek, Ziraat Mühendisleri Salahi Atalar ve Enver Luman tarafından da bölgenin özelliklerine, tarımsal potansiyeline dair detaylı bilgi verildiğini belirtti. Özellikle çilek - muz kültürünün bugünkü durumu ile geleceğine yönelik planlarının tartışıldığını açıklayan Baktır, ağırlıklı olarak mango, muz gibi tropik orijinli meyve ve sebzeler hakkında öğrencilerin sorularının cevaplandığını ifade etti.

Prof. Dr. Baktır, öğrencilerle birlikte Güzelyurt’ta bulunan Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret ettiklerini ve doku kültürü çalışmaları konusuna değinildiğini de belirtti. Enstitü araştırmacılarından Dr. Reşat Değirmenci, arpa ve buğday gibi önemli tarla bitkilerinde yürütülmekte olan araştırmalar hakkında öğrencilere bilgi verdiğini de açıklayan Prof. Dr. Baktır, yapılan teknik ve eğitim gezisinin öğrenciler için son derece faydalı olduğunu belirtti.

Son güncelleme: 02-05-2019