UKÜ’lü Akademisyenler, “Özel Eğitim Gereksinimi Duyan Öğrencilere, Temel Kavram Öğretimi için Mobil Uygulama Tasarımı”nın Faydalarını Açıkladı

Uluslararsı Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolgay Karanfiller,  özel eğitim gereksinimi duyan öğrencilere temel kavramları öğretmek ve öğretmene yardımcı olarak hizmet verecek bir mobil uygulama tasarladıklarını kaydetti. Basamaklandırılmış öğretim yönteminin temel alındığını belirten Karanfiller, bu  yöntem doğrultusunda özel eğitim gereksinimi duyan öğrencilere miktar, uzunluk, genişlik ve büyüklük gibi temel kavramların öğretimine yönelik materyallerin geliştirildiğini aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Tolgay Karanfiller, Ögretim Görevlisi Hüseyin Göksu ile Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kamil Yurtkan tarafından “Özel Eğitim Gereksinimi Olan Öğrenciler İçin Temel Kavram Öğretimi Mobil Uygulama Tasarımı” adlı ortak makale, Türk Eğitim Derneği  Eğitim ve Bilim TEDMEM dergisinde yayınlandı.

Mobil uygulama içerisinde öğretilen kavramlara göre nesnelerin sıralanmasına yardım edecek bölümlerin bulunduğunu vurgulayan Karanfiller, uygulamada  ilk önce öntestle öğrencinin  hazırbulunuşluk düzeyinin belirleneceğini ve öğretimin öğrencinin hazırbulunuşluk düzeyine göre sonuçlandırılacağını aktardı.

Hüseyin Göksu, özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin yaşamlarında öz bakım becerileri, iletişim becerileri, iş becerileri ve sosyal becerilerinin yanında öğrenme becerilerine de ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin eğitiminde, en öncelikli konuların temel kavramların öğretimi olduğuna dikkat çeken Göksu, çocukların gelişiminde bu kavramların önemli bir rol oynadığını da vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Kamil Yurtkan ise akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil teknolojilerin hızla gelişmesi ile mobil eğitim uygulamalarında popüler hale geldiğini belirtti. Mobil teknolojilerin öğretme – öğrenme sürecine katkısı, ancak etkili ders yazılımlarının geliştirilmesi ile mümkün olacağını bildiren Yrd. Doç. Dr. Yurtkan, tasarlanan uygulamanın android platform üzerinde geliştirildiğini açıkladı.

Son güncelleme: 16-02-2018