UKÜ’lü Akademisyenler, Kıbrıs’ın Yabani Sarmısakları’ndan Allium autumnale P.H. Davis’in Anti-Kanser Etkisini İncelediler

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar, dünya üzerinde sadece Kıbrıs’ta yetişen Allium autumnale P.H. Davis türü yabani sarmısağın özellikle toprak altı kısmının hem yüksek hem de düşük metastaz kapasiteli meme kanseri hücreleri üzerinde sitotoksik ve bölünmeyi önleyici etkisinin yaptıkları bilimsel çalışmada ortaya çıktığını açıkladı.

Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar, “Allium autumnale P.H. Davis türü Kıbrıs için endemik yabani sarmısağın insan meme kanseri hücreleri üzerindeki sitotoksik ve anti-proliferatif etkileri” başlıklı ortak yazarlı makalesinde, bu türdeki endemik sarmısak türünden elde edilen ekstrelerin laboratuvar ortamında yüksek ve alçak yayılma kapasiteli meme kanserleri üzerindeki etkisini incelediklerini kaydetti. Eczacılık Fakültesi, Biyoteknoloji Araştırma Merkezi (BRC) ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Övgü İşbilen Çakır, Yrd. Doç. Dr. Nahit Rizaner ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar’ın, Kıbrıs’a özgü yabani sarmısak türlerinin anti-kanser aktivitelerini inceleyen çalışması BioMed Central’ın Complementary and Alternative Medicine Dergisi’nde yayımlandı.

Çınar, araştırmanın tamamını UKÜ’nün öz kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdiklerini belirterek, UKÜ Eczacılık Fakültesi ve BRC Laboratuvarları’nda yürütülen çalışmanın, Girne Inner Wheel Kulübü 2016-2017 Başkanlığı tarafından da desteklendiğini aktardı.

Öğretim Görevlisi Övgü İşbilen Çakır, dünya üzerinde sadece Kıbrıs’ta yetişen yabani bir sarmısak olan Allium autumnale P.H. Davis’in, Farmasötik Botanik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Koyuncu tarafından da tayin edildiğini açıkladı. Çakır, bu etkinin mekanizma olarak programlanmış hücre ölümüne bağlı olduğunu bildirirken, sarmısağın anti-mikrobiyel, anti-kanser ve tansiyona karşı etkilerinin daha önceden yapılan bilimsel çalışmalarda da gösterildiğini aktardı.

Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nahit Rizaner ise doktor kontrolündeki tedavinin her hasta için altın standart olduğunu belirterek, sağlıklı beslenmenin her hastalık gibi kanser tedavisinde de önemli bir rolü bulunduğunu kaydetti.